Fooditive levert niet wat het beweert

In 2018 kwam de start-up Fooditive van Moayad Abushokhedim op de Nederlandse markt. Deze start-up beweerde een natuurlijke zoetstof te produceren uit appels, peren en bananen. Het bedrijf beschrijft de stof op zijn website als volgt: Fooditive zoetstof is een 100 % natuurlijke, caloriearme, neutraal smakende zoetstof met suikerachtige functionaliteit. Bovendien heeft het product geen negatieve effecten op de spijsvertering en veroorzaakt het geen tandbederf. Maar de Nederlandse pers en vakpers ondergraaft vandaag dit verhaal!

“Papier is gewillig”, vertelde mijn uiterst rationele moeder mij altijd. Bedrijven die leuke persberichten doorsturen, krijgen gehoor op onze website. Onderhand publiceerde ik drie maal een bericht over het Nederlandse Fooditive, tot ik met grote verbazing in de Nederlandse (vak)pers las dat de oprichter bij tal van firma’s op een slecht blaadje is komen te staan. De persberichten van Fooditive heb ik ondertussen van de Food Industry-site gehaald!

Te mooi?

Voor de voedingssector leek dit product inderdaad een prachtig alternatief voor suiker. Maar spoedig zouden enkele firma’s ontdekken dat dit verhaal blijkbaar te mooi was om waar te zijn. Ik haal een voorbeeld aan dat ook door het Nederlandse Financiële Dagblad (FD) is bevestigd. Het Zwitserse bedrijf Frutco wilde graag met Fooditive samenwerken en zou met Fooditive een zoetstof uit bananen maken. Frutco zegt dat het beloofde product nooit is geleverd. Het FD stelde later in een bijgevoegde opmerking dat Fooditive ook zonder toestemming op haar website partners vermeldde zoals Hero, frisdrankmaker Saru Soda, FoodvalleyNL … Die pagina is later van de website gehaald. Het lijstje met klachten is evenwel veel langer. Maar dat zou ons te ver leiden. Het is goed dat de (vak)pers claims op hun waarheidsgehalte test. Een onderzoek dat misleiding kan voorkomen!

Lees het volledige artikel uit het FD hier

Onderzoek in de vakpers VMT

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*