#FoodHeroes moet personeel voedingsindustrie steunen

Fevia, de federatie van de Belgische voedingsindustrie, vraagt dringend extra steun voor voedingsbedrijven en hun werknemers. Bij vier op tien voedingsbedrijven is de stijging van het aantal arbeidsongeschikten vandaag zo groot dat er een impact is op de productie. “We roepen alle Belgen op om met de hashtag #FoodHeroes op sociale media alle werknemers te bedanken die aan de slag blijven om de voedselproductie en -bevoorrading te waarborgen”, zegt Fevia-voorzitter Jan Vander Stichele.

Uit een recente enquête bij de leden van de federatie blijkt dat 60 procent van de voedingsbedrijven vandaag een stijging van het absenteïsme ervaren. Bij 39 procent heeft dat intussen impact op de productie. Fevia vraagt de federale overheid dan ook om de voedingsbedrijven en hun werknemers die aan het werk blijven, te stimuleren.

Frustratie

“Men zou naast aandacht voor de bedrijven die door de coronacrisis moeten sluiten – aandacht die geheel terecht is – ook extra aandacht moeten schenken aan bedrijven die wél nog produceren”, zegt woordvoerder Nicholas Courant van Fevia. Volgens hem is er nog veel goodwill bij de voedingsbedrijven, maar dreigt het personeel gefrustreerd te raken. “Het moet interessant blijven om te werken. Die mensen maken ook de rekening”, verwijst hij naar de extra steunmaatregelen voor tijdelijk werklozen.

Andere schakels vallen soms uit

Daarnaast hangen de voedingsbedrijven ook sterk af van leveranciers zoals de verpakkingsindustrie of van gespecialiseerde schoonmaakbedrijven. “De bevoorrading van beschermingsmateriaal en andere productiebenodigdheden moet gegarandeerd worden. Ook de andere schakels in de agrovoedingsketen moeten operationeel kunnen blijven”, klinkt het.

steuncampagne #FoodHeroes.

Daarom lanceert de sector de steuncampagne #FoodHeroes. “We roepen alle Belgen op om onze voedingshelden via de sociale media een hart onder de riem te steken. We hopen dat dit zoveel mogelijk weerklank krijgt”, zegt Jan Vander Stichele. Maar daarnaast roept de federatie de overheid op ook het nodige te doen. “Het moet voor onze FoodHeroes aantrekkelijk zijn om te blijven werken.”

Bron: VILT

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*