Food Pilot opent nieuwe flexibele demohal


Food Pilot, de unieke pilootfabriek van ILVO en Flanders’ FOOD, heeft er in de gebouwen in Melle een nieuwe flexibele ruimte van 200 m² bij. Samen met het inzetten van enkele nieuwe machines zorgt de grotere capaciteit ervoor dat Food Pilot de dienstverlening verder kan uitbreiden als “living lab” voor de agrovoedingsindustrie, met in de nieuwe hal specifiek aandacht voor procestechnologieën voor aangepaste en evenwichtige voeding voor doelgroepen, op een energie-efficiënte en rendabele manier.

Demohal

Zeven jaar geleden werd Food Pilot opgericht door ILVO en Flanders’ FOOD, als applicatie- en analysecentrum waar grote en kleinere bedrijven, maar ook starters, uit de agrovoedingsindustrie via productielijnen op semi-industriële schaal en laboanalyses hun producten en processen op punt kunnen stellen. “Food Pilot is ondertussen een groot succes gebleken, en is een heel mooi voorbeeld van een intense samenwerking tussen onderzoek en de industrie”, vertelde Joris Relaes, administrateur-generaal van ILVO, op de feestelijke opening van de nieuwe demohal.

Hulp

Dat de Food Pilot de voorbije jaren inderdaad heel wat bedrijven heeft geholpen, werd beaamd door verschillende getuigenissen uit de sector. “Als beginnend bedrijf moet je je risico’s kunnen beperken, en daar is de Food Pilot bij mij erg belangrijk in geweest”, vertelde onder meer David De Coster van De Zuivelarij (bekend van Berloumi). “Bovendien was het voor mij een versnelde manier om toestellen te leren kennen en algemeen kennis op te doen.”

Innovatie-instelling

“Als innovatie-instelling zijn we het natuurlijk aan onszelf verplicht om continu te innoveren, en vandaar deze uitbreiding”, aldus Relaes. “Hiermee worden we een echt “living lab”, waarbij onze onderzoekers in samenwerking en samenspraak met bedrijven permanent nieuwe ontwikkelingen op poten zetten, en dit in een heel mooie wisselwerking met elkaar én met nauwe banden met de overheid.”

Middelen

De middelen voor de uitbreiding en de machines (zo’n 800.000 euro) komen uit het Hermesfonds van het Agentschap Innoveren en Ondernemen en van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO). De nieuwe demohal past binnen het EFRO-project FoodInnoTech, een samenwerking tussen ILVO, Food Pilot en Flanders’ FOOD. Dat project wil innovatieve technologieën en hun toepassingen demonstreren gericht op evenwichtige voeding die aangepast is aan individuele behoeften of doelgroepen (zoals mensen die met kauw- of slikproblemen), en het wil tevens bedrijven begeleiden tot implementatie van die technologieën.

Nieuwe hal

In de nieuwe hal zullen dus bestaande procestechnologieën en technologieën in ontwikkeling gedemonstreerd worden, worden bedrijven ondersteund in hun productontwikkeling en zullen nieuwere technologieën verder onderzocht worden. Enkele van de nieuwe machines draaien bijvoorbeeld rond sausbereidingstechnieken, waarbij speciale aandacht gaat naar het aanpassen van de textuur van het eindproduct voor mensen die moeilijk kunnen kauwen of slikken. Met de uitbreiding beschikt de Food Pilot nu over een oppervlakte van 2.000 m² en over meer dan 50 toestellen voor food processing op semi-industriële schaal.

Bron: VILT

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*