Eerste onderzoeksgebouw rond voeding en gezondheid geopend in wetenschapspark te Roeselare

Op woensdag 1 maart hebben POM West-Vlaanderen, VIVES en Flanders’ Food het eerste gebouw van het nieuwe wetenschapspark in Roeselare ingehuldigd. Het Food Innovation Park wil innovatie bevorderen door voedingswereld en gezondheidssector met elkaar te verbinden. Naast de R&D-pijler komt er ook een incubator en huisvesting voor bedrijven.

In het Food Innovation Park in Roeselare is een nieuw gebouw voor onderzoek en ontwikkeling geopend om de samenwerking tussen de sectoren voeding en gezondheid te vergemakkelijken. Het gebouw kwam er door een samenwerking van POM West-Vlaanderen, Flanders’ FOOD en VIVES. Het Food Innovation Parkt wil de expertise van de sectoren voeding, gezondheidszorg en gezondheid samenbrengen om kwalitatieve en betaalbare producten te ontwikkelen, met name afgestemd op individuele behoeften.

Het park biedt een incubatiefunctie aan en zal ook bedrijven kunnen huisvesten. Het eerste gebouw van het park, de Food Research and Development Hall (FR&D Hall), is een onderzoeksfaciliteit van twee verdiepingen met een ultramoderne keuken en een industriële magnetron. De FR&D Hall maakt academisch onderzoek en het testen van nieuwe microgolftechnologieën, pasteurisatie, voorkoken, voorbakken en regeneratie mogelijk.

Voeding op maat

“We zien een toenemende vraag naar aangepast voedsel, mede door de vergrijzing. Lekker en aangepast eten is belangrijk in alle levensfasen”, zegt Jean de Bethune, voorzitter van POM West-Vlaanderen. Samenwerking tussen de sectoren voeding, zorg en gezondheid is essentieel om deze hoogwaardige en betaalbare producten te ontwikkelen. Het onderzoek hiernaar is vaak nog versnipperd. Met het Food Innovation Park slaan we een brug tussen deze sectoren en bundelen we hun kennis. We richten het gebouw in als een open innovatie-infrastructuur. Het onderzoek zal worden uitgevoerd onder toezicht van VIVES-experts, en de bestaande experimentele faciliteiten zullen beschikbaar zijn voor alle bedrijven, onderzoeksinstellingen en zorgverleners.”

1.000 vierkante meter onderzoeksruimte

Het onderzoeksgebouw beslaat twee verdiepingen met een totale onderzoeksruimte van ongeveer 1.000 vierkante meter.Het gebouw huisvest onderzoeks- en testapparatuur voor voeding en gezondheid, waaronder een industriële magnetron die wordt gebruikt voor pasteurisatie en voedselverwerking. Het gebouw omvat ook laboratoria om de samenstelling, smaak, voedingswaarde en houdbaarheid van levensmiddelen te testen, alsook een fitnessruimte om de relatie tussen voeding en gezondheid te onderzoeken. De faciliteit zal door VIVES worden geëxploiteerd als een open innovatie-infrastructuur. Het project wil de dialoog en samenwerking tussen bedrijven en kennisinstellingen stimuleren om groei en innovatie in de voedingssector te bevorderen.

De ruimte voor Food Research and Development (FR&D) bestaat momenteel uit een ultramoderne keuken en een industriële magnetron.

Nieuwe microgolftechnologieën

Nieuwe toepassingen van microgolftechnologie krijgen speciale aandacht. “Ze zijn de laatste jaren steeds belangrijker geworden. “In samenwerking met VIVES gebruiken we de MicroWave Pilot van het Food Innovation Park voor academisch onderzoek en het testen van nieuwe microgolftechnologieën”, legt Jan Vander Stichele, voorzitter van Flanders’ Food, uit. “Bedrijven en instellingen kunnen ter plaatse onder meer pasteuriseren, voorkoken en regenereren.” Ook onderzoek naar voedselveiligheid is mogelijk. Bedrijven krijgen de kans om innovaties op kleine schaal te testen en worden begeleid door experts. Het is de bedoeling om het FR&D Paviljoen in de toekomst uit te breiden met nieuwe testfaciliteiten die geschikt zijn voor voedingsbedrijven, restauranthouders, gezondheidsdiensten, enz.

Laboratoria voor voeding en gezondheid

In dit gebouw bevinden zich ook de nieuwe laboratoria van VIVES. “We hebben een proefruimte, acht testcabines, een voedingslaboratorium en een microbiologisch laboratorium. Bedrijven en andere kennispartners kunnen hier verschillende analyses uitvoeren, gericht op fysisch-chemische eigenschappen, houdbaarheid en pathogenen in voeding, maar ook op voedingsanalyses”, legt Joris Hindryckx, CEO van VIVES, uit. “Er is ook een fitnessruimte met spreekkamers waar onderzoek wordt gedaan naar de rol van voeding bij onder meer lichaamssamenstelling en gezondheidsparameters.”

De opening van het eerste gebouw van het Food Innovation Park is nog maar het begin. De komende jaren zal POM West-Vlaanderen in samenwerking met verschillende partners het wetenschapspark rond voeding en gezondheid verder ontwikkelen. Het doel is om een toonaangevende speler te worden in voedselinnovatie, met een focus op gepersonaliseerde voeding, functionele voeding en voedselveiligheid.

FOTO: Joris Hindryckx (VIVES), Jan Vander Stichele (Flanders’ FOOD), Jean de Bethune (POM West-Vlaanderen) en Kris Declercq (Gemeente Roeselare) hebben het eerste onderzoeksgebouw van het Food Innovation Park officieel geopend.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*