Flandrien Kaas bouwt rijpingszaal van 1 miljoen

De Wervikse kaasmakerij Flandrien Kaas heeft de wind in de zeilen. Het bedrijf dat in 2013 begon met de productie van eigen kaasmerken, breidt voor de derde keer uit. De vele internationale onderscheidingen ondersteunen de groeiende vraag naar Flandrien Kaas. Zaakvoerders Jan en Helga Desmet hadden daarom dringend nood aan bijkomende capaciteit om hun kazen te laten rijpen. Na de uitbreiding zal vanaf mei 2020 1 miljoen kilo kaas kunnen rijpen in de kaasmakerij. 

Het verhaal van Flandrien Kaas begon in 2013, met de opstart van een gloednieuwe kaasmakerij in Wervik. Maar het familiebedrijf deed eerder al ervaring op met het rijpen van kaas. Jan Desmet: “In 1934 stichtte mijn grootvader André Desmet in Wervik een groothandel in kaas en zuivelwaren. In de jaren ’50 begon hij ook Hollandse kazen te rijpen in de kelder van zijn woning. Nadat mijn vader het bedrijf had overgenomen, professionaliseerde hij de kaasrijping en breidde het volume uit tot 250 ton.”

Als derde generatie in het familiebedrijf gooiden Jan en Helga Desmet het roer helemaal om. Ze installeerden een eigen kaasmakerij en beslisten de groothandelsactiviteit over te laten. Daardoor konden ze zich helemaal focussen op de ambachtelijke productie van Flandrien Kaas. “Die keuze heeft ons geen windeieren gelegd. Sinds de start in 2013 is Flandrien Kaas uitgegroeid tot dé referentie in het gamma van de harde goudse kazen. We werden al meerdere keren internationaal bekroond. Op de World Cheese Awards in Italië haalden onze kazen onlangs nog 6 zilveren en 1 bronzen medaille.”

Nood om oudere varianten te laten rijpen

De kwaliteit van de Wervikse kazen wordt ook door de consument gewaardeerd. De productie van Flandrien Kaas werd jaar na jaar opgedreven om de vraag van speciaalzaken en retailers te kunnen volgen. “We breidden eerder al de rijpingszaal uit door een interne herschikking en we namen ook extra melktanks in gebruik om de productie te versterken”, legt Jan Desmet uit. “Maar om de vraag naar de oudere varianten van onze kazen aan te kunnen, hadden we nood aan bijkomende rijpingscapaciteit. Daarom hebben we nu beslist een extra rijpingszaal te bouwen, om tot 1 miljoen kilo kaas op leeftijd te laten komen.”

Flandrien Kaas wordt geproduceerd op 4 leeftijden: Jong (6 weken oud), Gerijpt (6 maanden), Oud (12 maanden) en Grand Cru (18 maanden). De kaas draagt ook het Handmade in Belgium-label, een onderscheiding voor het ambacht waarmee de Flandrien wordt geproduceerd. 

En ook Belgische topchefs hebben het product ontdekt. Jeroen Meus ging er onlangs in zijn programma ‘Dagelijkse Kost’ mee aan de slag om een toert te maken. En Kobe Desramaults, van sterrenrestaurant Chambre Séparée en De Superette, is het uithangbord van een wedstrijd voor consumenten die Flandrien Kaas momenteel organiseert.


Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*