Flanders Make richt “Smart Factory” initiatief op voor bedrijven in de Benelux

Bosch Rexroth (Bosch groep) en Pilz zetten hun schouders mee onder industrie 4.0 initiatief

Productiebedrijven kunnen er niet meer om heen: hun klanten verwachten steeds meer producten op maat, snel geleverd en liefst zonder meer te betalen. Wie erin slaagt om hierop in te spelen is de concurrentie meteen een stevige stap voor. Dat is niet vanzelfsprekend: de huidige productiesystemen dienen om grote hoeveelheden van precies hetzelfde product te maken. Met het Smart Factory Benelux initiatief bundelt Flanders Make de krachten met bedrijven om samen de noodzakelijke transformatie naar slimme, digitale fabrieken te realiseren. Bosch Rexroth en Pilzwerkten alvast mee aan de eerste demonstratiefabriek, die tijdens de vakbeurs Indumation in aanwezigheid van Minister-president Geert Bourgeois voorgesteld werd. Het doel hiervan: bedrijven in de hele Benelux inspireren om zich bij dit Industrie 4.0 initiatief aan te sluiten.

Minister-President Geert Bourgeois: “De maakindustrie heeft -alle doemdenkers ten spijt- een veelbelovende toekomst in Vlaanderen. Zij is een krachtige motor van onze economie en schept welvaart met 173000 medewerkers, 5155 bedrijven goed voor 24% van onze export en 60% van de privé-middelen voor onderzoek en ontwikkeling. Industrie 4.0 is de sleutel: allesomvattende connectiviteit, intelligente machines, robotica, etc. Vlaanderen behoort thans tot de innovatieleiders in de EU. Samen bereiden we de toekomst voor.”

Producten op maat

“Producten op maat maken aan de prijs en snelheid van serieproductie is een enorme uitdaging. Wie zich aansluit bij SmartFactoryBNL bouwt mee aan een gezamenlijk digitaal productiesysteem om nieuwe toptechnologieën te demonstreren en met elkaar te laten samenwerken in reële werkomstandigheden. Door hun technologie te integreren kunnen maakbedrijven ook leren om een eigen flexibel productiesysteem te maken dat zich eenvoudig aanpast aan nieuwe productvarianten.”, licht Dirk Torfs, CEO van Flanders Make toe.

SmartFactoryBNL

De SmartFactoryBNL is een demonstratieplatform dat stap voor stap verder uitgebouwd wordt met een groeiende groep bedrijven en tijdens evenementen in de hele Benelux getoond wordt. De primeur was voor de vakbeurs Indumation 2019, de grootste Belgische beurs voor industriële automatisering (6-8 februari, Kortrijk Expo).

Slimme fabriek

“Nu werkt deze slimme fabriek bijvoorbeeld continu en autonoom, een volgende stap is toevoeging van een robot die met mensen samenwerkt en nadien staat ook de creatie van  “digital twins” op het programma. Dat zijn digitale versies van fysieke producten en systemen, die ingenieurs onder meer zullen gebruiken in productontwerp, simulaties, optimalisatie en onderhoud. Ook de operatoren in deze fabriek krijgen ondersteuning via digitale werkinstructies, aangepast aan hun kennis en ervaring.”, legt Gregory Pinte, R&D Manager bij Flanders Make, uit.

Hieraan meewerken is interessant voor aanbieders van bijvoorbeeld automatiseringstechnologie, robots, IT oplossingen en voor productiebedrijven die willen uitgroeien tot digitale fabrieken voor de toekomst. 

Duitsland

Het concept van de Smart Factory komt uit Duitsland, waar de gerenommeerde professor en Industrie 4.0 pionier Detlef Zülke al 50 bedrijven en onderzoekspartners samenbracht om een producentonafhankelijk digitaal productiesysteem te ontwikkelen. Hierin worden de nieuwste en meest veelbelovende technologieën jaar na jaar verder ontwikkeld en gedemonstreerd.

Flanders Make

Flanders Make brengt dit succesvolle Duitse concept naar de Benelux, bouwt erop voort en verrijkt het met eigen expertise. De slimme demonstratiefabrieken in Duitsland en de Benelux zullen ook virtueel met elkaar verbonden worden, om ervaring op te doen met geconnecteerde fabrieken, die van elkaar kunnen leren. De kennis die hier opgebouwd wordt zal ook beschikbaar gesteld worden aan een brede groep van bedrijven met een hart voor innovatie.

Flanders Make

Flanders Make legt zich toe op industriegedreven technologisch onderzoek en innovatie samen met en voor grote bedrijven en KMO’s in de Vlaamse maakindustrie. De focus ligt op open innovatie via excellent onderzoek rond mechatronica, methodes om producten te ontwikkelen en technologie om ze te produceren. Concreet draagt dit bij tot product- en procesinnovatie in de voertuigindustrie, de machinebouw en in productieomgevingen. De onderzoeksresultaten zijn toepasbaar bij uiteenlopende bedrijven in de brede maakindustrie, die vaak voor vergelijkbare technologische uitdagingen staan. Samen kunnen ze beter en sneller innoveren. Flanders Make zet ook sterk in op internationale innovatiesamenwerking  en   op   participatie in   Europese   onderzoeksprojecten. Flanders Make heeft vestigingen in Lommel, Leuven en Kortrijk en bij de 5 Vlaamse universiteiten: KULeuven, Universiteit Antwerpen, Universiteit Gent, Universiteit Hasselt en Vrije Universiteit Brussel.

Bosch Rexroth

Meer flexibiliteit en snelheid: in deze tijd van steeds kortere productie- en ontwikkelingsprocessen, nemen de vereisten voor productiebedrijven toe. Bij Bosch Rexroth, een van ’s werelds toonaangevende leveranciers van aandrijf- en besturingstechniek, staan we voor de uitdaging om onze klanten baanbrekende oplossingen te bieden. Onze klanten profiteren van de middelen en innovatieve kracht van een wereldwijde speler, en gelijktijdig ook van de diepgaande kennis over lokale behoefte. 30.500 professionals werken als een wereldwijd team om veilige, efficiënte, intelligente en krachtige oplossingen te bieden voor fabrieksautomatisering, mobiele toepassingen, machinetoepassingen en engineering. We helpen onze klanten om hun doelen betrouwbaar te bereiken: zoals het economisch produceren van kleine aantallen of het besparen van energie en het verhogen van de productiviteit op hetzelfde moment. Door samen te werken met partners, kunnen we cross-technologie oplossingen, digitale diensten en een uitgebreide service aanbieden om partners in staat te stellen machines of systemen zeer efficiënt te verplaatsen. Bosch Rexroth ontwikkelt, produceert en verkoopt componenten en systeemoplossingen in meer dan 80 landen en behaalde in 2017 een omzet van 5,5 miljard euro.

Pilz Groep

De Pilz Groep is een wereldwijde aanbieder van producten, systemen en diensten voor de automatiseringstechniek.  Het familiebedrijf met zijn hoofdkantoor in Ostfildern heeft ongeveer 2.400 medewerkers in dienst. Met 42 dochterondernemingen en vestigingen creëert Pilz veiligheid voor mens, machine en milieu. De technologieleider biedt complete automatiseringsoplossingen die sensoren, besturings- en aandrijftechniek omvatten – inclusief systemen voor de industriële communicatie, diagnose en visualisering. Een internationaal dienstenaanbod met advies, engineering en trainingen completeert het portfolio. Oplossingen van Pilz worden behalve in de machine- en installatiebouw ook in talrijke branches zoals bijvoorbeeld windenergie, spoorwegtechniek en in de robotica toegepast.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*