Flanders Food trends voor 2022: wat is belangrijk voor de Vlaming inzake voeding?

Naar jaarlijkse traditie speurt FLANDERS FOOD bij het begin van het nieuwe jaar naar trends voor de voedings- en drankenindustrie. Groot verschil met vorig jaar is dat ecologie en milieubewustzijn dit jaar op nummer 1 komt te staan!

De planeet staat op nummer 1

Terwijl we ons in 2021 nog vooral begaan waren met de gezondheidsaspecten van ons voedsel, komt dit jaar de planeet op de eerste plaats te staan. De gevolgen van de opwarming van de aarde worden over de hele wereld steeds meer zichtbaar. Consumenten maken daarom steeds meer duurzame keuzes in hun dagelijks leven en zijn op zoek naar voedingsmiddelen die bij deze levensstijl passen. Zij verwachten van producenten dat zij het klimaateffect van hun voedsel op een betrouwbare, transparante en duidelijke manier communiceren, rekening houdend met de hele keten. Daarom worden methoden ontwikkeld om deze effecten beter in kaart te brengen en te meten.

Heerlijke en gezonde alternatieven

Net als de afgelopen jaren ziet Innova Market Insights plantaardige voeding als een belangrijke trend. Uit hun enquêtes blijkt dat gezondheid de belangrijkste reden blijft om voor plantaardige alternatieven te kiezen. In het algemeen blijven consumenten veel waarde hechten aan de voedingswaarde van hun voedsel. Functionele voedingsmiddelen die de darmgezondheid beïnvloeden, zullen in 2022 een belangrijke rol spelen.

Na duurzaamheid is gezondheid dit jaar de tweede belangrijkste reden voor consumenten om op zoek te gaan naar alternatieven, terwijl het een jaar geleden nog op de derde plaats stond. Daarom is het, zoals reeds gezegd, zeer belangrijk voor de producenten. Bovendien zegt een derde van de consumenten dat zij geen alternatieven kopen als de smaak en de consistentie hen niet bevallen. Flexitarisme, d.w.z. minder vlees, eieren en zuivelproducten eten zonder ze helemaal op te geven, wordt ook steeds populairder. Wanneer deze consumenten dierlijke producten op het menu zetten, willen zij dan ook hoge kwaliteit. Het ontwikkelen van duurzame, smakelijke en gezonde (vleesvervangende) producten lijkt dus de kans van het jaar te zijn.

De consument meer betrekken bij uw product

Driekwart van de consumenten wereldwijd vindt dat levensmiddelenbedrijven hen meer moeten betrekken bij de ontwikkeling van nieuwe producten of strategieën (Innova). Dat kan door co-creatiesessies, maar ook door klanten via een QR-code op het product te laten stemmen op hun favoriete smaak. Dit jaar zullen sociale media nog belangrijker worden voor voedingsbedrijven om verhalen te vertellen. Dit komt doordat generatie Z, die is opgegroeid met sociale media, steeds meer de markt betreedt.

Vernieuwende technologie

Naast consumententrends zien we ook veel beweging binnen voedingsbedrijven. Automatisering, digitalisering en AI in productiefaciliteiten worden steeds populairder. De voordelen zijn een betere kwaliteitscontrole, voedselveiligheid en -efficiëntie, maar ook een vermindering van de verspilling. Deze elementen kunnen ook helpen om beter aan de behoeften van de klanten te voldoen.

Probeer iets nieuws (nieuwe en vergeten smaken)

Last but not least, probeer iets nieuws! Hoewel de consumenten sinds het begin van de pandemie de smaak voor lokaal voedsel weer te pakken hebben, zegt de helft van hen meer te willen experimenteren met “avontuurlijke” producten. Waarschijnlijk omdat ze ons herinneren aan verre en exotische reizen die we de laatste jaren niet meer konden maken. Grondstoffen die in 2022 trendy zullen zijn, zijn onder meer yuzu, hibiscus, moringa en carambola. Maar smaken als clementine, vlierbes en abrikoos worden door Beck Flavors ook voorgesteld als populaire smaken dit jaar.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*