Filliers Distillery produceert voortaan eigen energie dankzij zonne-installatie

Sinds deze maand produceert Filliers Distillery haar premium gedistilleerde dranken (graan) met hernieuwbare energie die ter plaatse wordt opgewekt. Daartoe heeft ENGIE bijna 500 zonnepanelen geïnstalleerd op het dak van de stokerij. Deze nieuwe zonne-installatie is slechts één van de vele initiatieven en projecten die van Filliers de meest duurzame stokerij van het land maken.

Sinds enkele weken liggen er zonnepanelen op het dak van de distilleerderij Filliers in Deinze. Filliers, een van de laatste warme distilleerderijen in België, produceert elk jaar ongeveer 20.000 hectoliter traditionele gedistilleerde dranken. Naast de traditionele graanjenever produceert Filliers ook zijn eigen jenever, een malt whisky en, meer recent, een wodka. Dit zijn allemaal gedistilleerde dranken van hoge kwaliteit die een internationaal en veeleisend publiek aanspreken. De distilleerderij werd in 1880 opgericht en is al vijf generaties lang in handen van dezelfde familie, die traditionele methoden, technologische innovatie en duurzame groei tracht te combineren.

In de distilleerderij wordt nog steeds alles ter plaatse gedaan, van het pompen van het eigen bronwater, het malen van de granen, het produceren van fijne fruit- & kruidendistillaten, tot het fermenteren en distilleren, het rijpen in houten vaten, – en nu ook de productie van elektriciteit.

74 ton CO2

Deze elektriciteit wordt opgewekt door 492 zonnecellen die ENGIE onlangs op het dak van de distilleerderij heeft geïnstalleerd. Met een maximaal vermogen van 182 kWp produceert de nieuwe zonnecentrale evenveel elektriciteit als het jaarverbruik van 50 huishoudens. Dankzij de oost-westoriëntatie zullen de zonnemodules de hele dag door elektriciteit produceren. De installatie dekt een belangrijk deel van de totale energiebehoeften van Filliers en bespaart 74 ton CO2 per jaar, wat overeenkomt met 37 dieselauto’s minder op de weg.

Externe financiering

De zonnepanelen werden geïnstalleerd dankzij externe financiering. ENGIE was verantwoordelijk voor de financiering en installatie van het zonnesysteem en zal ook gedurende 10 jaar het onderhoud verzorgen. Filliers zal de geproduceerde elektriciteit tegen gunstige voorwaarden kunnen gebruiken en zal na 10 jaar eigenaar worden van het systeem.

Duurzamer

Bart Cnudde, CEO van Filliers Distillery: “We zijn blij dat we dankzij dit partnerschap met ENGIE de distilleerderij naar een hoger niveau kunnen tillen en duurzamer kunnen maken. We hebben de laatste jaren veel geïnvesteerd. De site heeft drie verschillende distilleerderijen die ons in staat stellen een breed scala van verschillende premium gedistilleerde dranken te produceren. Voor ons is dit het ultieme bewijs dat traditie, vakmanschap en innovatie perfect samengaan.”

Filip Meuleman, Head of Belux Renewables bij ENGIE: “ENGIE wil een voortrekkersrol spelen in de energietransitie en zijn klanten ondersteunen op hun weg naar een emissievrije toekomst. Wij zijn er trots op dat Distillery Filliers heeft gekozen voor de knowhow en de klantgerichte oplossingen van ENGIE om zijn energietransitie te versnellen. Tot dusver hebben wij via derdenfinanciering al 155 zonne-installaties met bedrijven gecontracteerd, goed voor een totale capaciteit van 61 MW. Tegen eind 2030 willen we meer dan 250 MW of 250 hectare zonnepanelen op de daken en eigendommen van honderden bedrijven hebben.”

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*