
Tijdens haar jaarlijkse algemene vergadering heeft Fevia, de Belgische federatie van de voedingsindustrie, haar roadmap voor duurzaamheid tot 2025 gelanceerd.
Het vertrekpunt voor de roadmap voor duurzaamheid is een consumentenenquête. Zie link! Het winnen van het vertrouwen van de consument is de eerste belangrijke pijler van de duurzaamheidsstrategie van de voedingssector. Voedselveiligheid en gezondheid, maar ook lekker eten zijn voor de hand liggende speerpunten, maar Fevia heeft ook gemerkt dat dierenwelzijn hoog op het verlanglijstje van de consument staat. “Met aanvullende en extra-legale eisen willen wij ons engagement versterken. We proberen zoveel mogelijk bedrijven te laten voldoen aan de vrijwillige normen,” zei scheidend voorzitter Jan Vander Stichele.
De groene transitie is ook een belangrijke pijler. “Wij zetten ons in voor een vermindering van de CO2-uitstoot in de voedselketen met 55%. Sinds de jaren negentig is er al een reductie van 18%”, zegt Anne Nachtergaele, duurzaamheidscoördinator bij Fevia. Ook moet de voedselverspilling tegen 2025 met 30% worden verminderd ten opzichte van 2005. Bovendien streeft de federatie ernaar verpakkingen te recycleren en voedselafval te verminderen. Ook circulariteit is een aandachtspunt.
De derde pijler in de roadmap houdt verband met toekomstbestendige loopbanen. Op die manier wil Fevia iets doen aan het tekort aan arbeidskrachten in de sector. Dat probleem is de jongste maanden nog toegenomen door de coronacrisis, klinkt het. Fevia kijkt hiervoor naar jobdagen en naar vorming van personeel.
De vierde pijler van de duurzaamheidsstrategie draait om waardecreatie, dat bij voorkeur samen moet gebeuren. Blijven innoveren en investeren zijn daarbij belangrijk, want die kunnen de competitiviteit van de voedingsbedrijven verbeteren. Op die manier kan de Belgische voedingsindustrie internationaal blijven meedraaien. Dat is belangrijk want in een klein land als België vormt export de motor van de groei voor de voedingsbedrijven.
Belangrijk voor land- en tuinbouw zijn twee andere doelstellingen die Fevia binnen deze pijler naar voor schuift. Zo engageert de voedingssector zich om te werken met duurzame landbouwgrondstoffen en om eerlijke handelsrelaties en -praktijken in de toeleveringsketen na te streven. Ook stelt de duurzaamheidsroadmap dat er bij voorkeur gekozen moet worden voor lokale grondstoffen. Fevia mikt daarbij op een stijging van het aantal nieuwe initiatieven rond lokale landbouw in de voedingsindustrie.
Geef als eerste een reactie