Fevia stelt nieuwe fiscale hervormingsplannen van minister Van Peteghem in vraag

De voedingsindustrie maakt zich grote zorgen over de fiscale hervorming die minister Vincent Van Peteghem voorstelt. De federatie Fevia waarschuwt dat de voorgestelde hervormingen niet de druppel mogen zijn die de emmer doet overlopen.

Het fiscale hervormingsvoorstel, dat Van Peteghem afgelopen donderdag 2 maart presenteerde, is momenteel verre van een billijk pakket dat het concurrentievermogen versterkt, aldus Fevia. Aangezien de Belgische voedingsindustrie door de opeenvolgende crises kampt met een dalende rentabiliteit, komt een onevenredig groot deel van de financieringslast op de schouders van de bedrijven terecht. Bovendien zou de voorgestelde belastinghervorming de voedselkosten nog duurder kunnen maken, wat het grensoverschrijdend winkelen nog meer zou kunnen aanmoedigen.

“Fiscale hervorming is noodzakelijk, en het plan van de minister bevat een aantal positieve maatregelen”, aldus Bart Buysse, CEO van Fevia. “Maar als de hervorming de Belgische consument over de grens jaagt en onze voedingsbedrijven extra belast, kan dat de druppel zijn die de emmer doet overlopen. We dringen er bij de beleidsmakers op aan om bij de verdere bespreking van deze voorstellen het grote geheel voor onze bedrijven niet uit het oog te verliezen. In een moeilijke economische context is het belangrijker dan ooit om onze industrie concurrerentieel te houden en welvaart en banen hier te verankeren.”

Winkelen in het buitenland

In het plan van Van Peteghem wordt voorgesteld om veel voedingsproducten – die de Belgische consumenten dagelijks kopen – extra te belasten. Naast de btw-verlaging voor groenten en fruit zal de btw-verhoging van 6% naar 9% voor veel voedingsmiddelen en dranken de consument 700 miljoen euro extra kosten.

Bart Buysse waarschuwt: “Net nu de inflatie de koopkracht enorm onder druk zet, worden er maatregelen aangekondigd die het boodschappenkarretje van de Belgische consument nog duurder zullen maken. Wij zijn al kampioen in het belasten van eten en drinken in ons land, waardoor de Belg vandaag al bijna 600 miljoen euro, of 2,4%, van zijn boodschappen in onze buurlanden doet. Voor niet-alcoholische dranken is grensoverschrijdend winkelen al goed voor 5% van de aankopen. Onze bedrijven verliezen inkomsten en banen door deze grensoverschrijdende aankopen, en ook de Belgische schatkist gaat erop achteruit. Maatregelen die voedsel weer duurder maken, moeten we absoluut vermijden.”

Geen hervorming ten koste van bedrijven

Uit een eerste berekening van de voorstellen blijkt dat 42% van de financiering van de fiscale hervorming van bedrijven komt. Volgens Fevia zijn de lasten voor bedrijven veel groter dan de baten in dit hervormingsplan. Een belastinghervorming die de rekening afwentelt op bedrijven en consumenten zonder dat de overheid zich inspant om haar uitgaven te beperken en de efficiëntie te verhogen, is niet rechtvaardig.

Fevia roept beleidsmakers ook op om de cruciale rol van onze bedrijven in de economie en bij het creëren van welvaart en werkgelegenheid niet uit het oog te verliezen en rekening te houden met de vele fiscale, sociale en andere veranderingen die al op hen afkomen. Van verpakkingsbelasting tot afvalheffingen, stijgende kosten en de extra kosten voor een vrije dag, veel van onze bedrijven worden al te veel belast. Een studie van Graydon, de cijfers van de Nationale Bank en het Prijzenobservatorium bevestigt dat de schokbestendigheid en winstgevendheid van veel voedingsbedrijven zwaar onder druk staan.

“De opeenvolgende crisissen hebben een tol geëist van de marges en reserves van onze voedingsbedrijven”, besluit Bart Buysse. “Dit is absoluut niet het moment om hen nog eens extra lasten in het vooruitzicht te stellen, integendeel. In Frankrijk kondigde de regering net een steunpakket van 500 miljoen euro aan voor de voedingsindustrie. De competitiviteit van onze grootste industriële sector moet versterkt worden!”

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*