Februari zonder supermarkt een nieuwe uitdaging


We kenden de maand zonder alcohol, de maand zonder vlees en de maand zonder afval: hier komt de maand “zonder supermarkt” uit Zwitserland. De operatie, die aanstaande vrijdag 1 februari van start gaat, is vooral bedoeld om de kortsluiting aan te moedigen.

“Februari zonder supermarkt” is de naam van de nieuwe uitdaging die zich in België probeert te vestigen. Het concept: 28 dagen zonder tussenkomst van Delhaize, Colruyt of Carrefour, maar met een voorkeur voor onafhankelijke en lokale winkels. De operatie, die in februari 2017 in Neuchâtel werd gelanceerd, werd eerst uitgebreid naar Franstalig Zwitserland en het jaar daarop naar Frankrijk. Ongeveer 20.000 mensen namen deel aan de vorige editie, volgens de cijfers van Leïla Rölli, die aan de wieg stond van de operatie en de oprichter van de website “En Vert Et Contre Tout”. De uitdaging is ook bedoeld om kleine producenten te ondersteunen, de bulkverkoop te bevorderen, de markten te herbevolken of alleen de essentiële producten opnieuw te kopen. Tot slot wil hij de “oververpakking” aan de kaak stellen, de voedselmijl die de scores of het prijsbeleid dat kleine producenten verplettert.

Zero Waste


Net als in Zwitserland en Frankrijk zijn er voor België verschillende regionale groepen gecreëerd op Facebook. Er zijn er nu zes (Brussel, Charleroi, Gent, Luik, Mechelen en Namen), maar dit aantal zou nog kunnen stijgen. Iedereen kan een aanvraag indienen om een groep in zijn regio op te richten. Jean-Christophe Caron, de oprichter van de Facebook-groep “Vivons bien, vivons belges”, die, gesteund wordt door meer dan 15.000 leden, heeft als doel de lokale economie op een milieuverantwoorde manier te bevorderen, beheert de groep ook. Sinds enkele dagen biedt hij zijn leden de mogelijkheid om hun favoriete adressen in de verschillende gemeenten van de hoofdstad te delen: markten, biologische kruidenierswinkels, enz. In de loop van de maand kunnen de deelnemers ook meer te weten komen over “zero waste” en hoe ze hun zeep en brood kunnen maken. (rp)

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*