FAVV vraagt duidelijkere regels rond voedseladditieven

De Belgische testen voor de controle op voedseladditieven “tonen aan dat er een conformiteit is van bijna 100 procent”. Dat zegt een woordvoerder van het Voedselagentschap (FAVV) als reactie op de krantenberichtgeving over een kritische audit door de Europese Commissie. “De consument hoeft zich dus geen zorgen te maken over wat op zijn bord belandt.” Het FAVV betreurt wel het gebrek aan duidelijkheid in de Europese wetgeving, “want dat maakt efficiënte controles moeilijk”.

Geen systematische controle meer door FAVV, volgens De Standaard

De Standaard schreef donderdag dat uit een auditrapport van de Europese Commissie blijkt dat het FAVV in bedrijven niet systematisch checkt welke additieven – smaakversterkers en kleurstoffen – in voedingsproducten verwerkt worden. In november vorig jaar trokken auditeurs samen met FAVV-inspecteurs naar negen bedrijven die voedseladditieven importeren, mengen, verdelen of verwerken. Daaruit bleek dat de inspecties in eigen land niet alle tekortkomingen oppikken. De meest opvallende vaststelling was dat een bedrijf voor vleesbereidingen een voedseladditief gebruikte dat niet toegelaten is. Dat werd niet gecontroleerd en dus niet gedetecteerd door het FAVV.

Is dit problematisch?

Op de website van het directoraat-generaal Gezondheid en Voedselkwaliteit staat dat “het systeem van officiële controles van voedsel in de productie, in de handel en het gebruik van voedseladditieven toelaat te verifiëren dat dit conform is met de geldende Europese wetgeving”. “Dus voor het bord van de consument, is er geen probleem”, stelt een woordvoerder van het FAVV gerust. In De Standaard luidt het dat de controle op voedseladditieven geen deel meer uitmaakt van de standaard checklists die inspecteurs invullen en routinecontroles hierop uitblijven.

FAVV schuift probleem door naar Europa

Volgens het FAVV zit het probleem bij de Europese controleagentschappen. “De wetgeving is extreem complex, waardoor efficiënt controleren moeilijk wordt. We zijn niet de enigen”, die dat betreuren. Het agentschap drong er dan ook op aan dat dit werd opgenomen in het rapport van de Europese Commissie. In een paragraaf van het rapport staat “dat een vereenvoudigde en ondubbelzinnige regelgeving noodzakelijk is zodat de controles correct en efficiënt kunnen worden uitgevoerd in de lidstaten”.

In 2017 wél grote conformiteit geconstateerd

In 2017 nam het FAVV tien stalen per dag in België om voedseladditieven te controleren. De conformiteitsgraad lag op 9,7 op 10. “Voor de 0,3 resterende zijn maatregelen genomen, maar in geen enkel geval ging het om problemen voor de volksgezondheid.” Datzelfde jaar was er een actie gericht op kleurstoffen in snoep, die op basis van 110 gecontroleerde stalen een conformiteit van 9,9 op 10 opleverde.

Bron: Belga / De Standaard

This post is also available in: nlNederlands

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*