FAVV sluit Ferrero-fabriek in Aarlen

Het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) heeft op 8 april 2022 de erkenning van de Ferrero-fabriek in Aarlen ingetrokken. Bovendien wordt aan alle distributeurs gevraagd alle artikelen voor kinderen uit de rekken van de fabriek te halen wegens mogelijke salmonellabesmetting.

Het FAVV stelt dat deze maatregelen gebaseerd zijn op eigen onderzoek en dat “het bedrijf niet in staat is om volledige informatie voor dit onderzoek te verstrekken”. De fabriek zal niet heropend mogen worden “totdat Ferrero de nodige garanties kan geven met betrekking tot de naleving van de regels en voorschriften inzake voedselveiligheid”, voegt de verklaring eraan toe. In het bijzonder worden alle Kinder Surprise, Kinder Surprise Maxi, Kinder Mini Huevos en Kinder Schokobons producten teruggeroepen, ongeacht het partijnummer of de vervaldatum. Winkelketens werden verzocht deze producten uit hun schappen te halen.

In een verklaring geeft Ferrero toe dat het een fout heeft gemaakt. De Italiaanse Chocoladefabrikant geeft toe dat er “interne fouten” zijn gemaakt waardoor de informatie te laat is doorgegeven. Het bedrijf betreurt het probleem “ten zeerste” en biedt zijn verontschuldigingen aan aan al zijn klanten en partners. Ferrero benadrukt dat de terugroeping alleen betrekking heeft op kinderproducten uit de fabriek in Aarlen. Deze vertegenwoordigen 7% van de jaarlijkse productie van het bedrijf.

De federale minister van Landbouw, David Clarinval, reageert tevreden op de beslissing van het FAVV. “Een dergelijke beslissing wordt nooit lichtvaardig genomen, maar de huidige omstandigheden maken ze noodzakelijk,” zei hij. “De voedselveiligheid van onze burgers mag nooit verwaarloosd worden.

In de EU en het VK zijn al 105 salmonellabesmettingen in verband gebracht met de consumptie van onder meer Kinder Surprise en chocobos. Het Agentschap voor Gezondheid en Zorg zei dinsdag dat 16 gevallen van salmonella aan de bron werden onderzocht, terwijl het FAVV woensdag zei dat er ongeveer 20 mogelijke gevallen waren.

De oorzaak van de salmonella-uitbraak in de Ferrero-fabriek in Aarlen is een lek uit twee containers met grondstoffen. De besmetting werd op 15 december op het terrein ontdekt. De Ferrero-fabriek in Aarlen biedt werk aan 725 mensen. Op piekmomenten kan dat aantal oplopen tot 1.100. De acht productielijnen maken per jaar bijna 18 miljoen Kinder Chocobons, 2 miljoen Kinder Suprises en 4 miljoen Raphaels. Zesennegentig procent van de productie wordt geëxporteerd naar 45 landen.

Consumenten met vragen kunnen contact opnemen met de klantendienst van Ferrero op Consumer.Service.benelux@ferrero.com of 0800 21042.

Bron: VILT

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*