FAVV controleert de smaakversterkers en kleurstoffen onvoldoende

Het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) controleert niet systematisch de stoffen die in levensmiddelen worden gebruikt, zo schrijft De Standaard donderdag in een auditrapport aan de Europese Commissie.

In november vorig jaar onderzocht de Europese Commissie de kwaliteit van de officiële controles op “voedselverbeteraars”, d.w.z. smaakversterkers en andere kleurstoffen. Deze zijn niet gevaarlijk voor de gezondheid als de producenten de voorgeschreven grenswaarden niet overschrijden.

Tekortkomingen

De controleurs, evenals de FAVV-inspecteurs, hebben negen bedrijven gecontroleerd die levensmiddelenadditieven importeren, mengen, distribueren of verwerken. Uit de controle is gebleken dat de inspecties van het FAVV niet alle tekortkomingen aan het licht hebben gebracht.

Zo had een vleesverwerkend bedrijf bijvoorbeeld een ongeautoriseerd levensmiddelenadditief gebruikt. Maar de aanwezigheid ervan was niet geverifieerd en dus niet ontdekt door het FAVV

Europa

Het FAVV heeft zich tegenover de Commissie verdedigd door aan te geven dat te ingewikkelde regels tot interpretatieverschillen met de bedrijven leiden. “We vragen de Europese Commissie om deze regels te verduidelijken”, zegt het agentschap.

Vertaald met www.DeepL.com/Translator

This post is also available in: nlNederlands

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*