Farm Frites wil CO2-uitstoot reduceren tot nul

Farm Frites wil de CO2-emissie van de fabriek in Oudenhoorn terugbrengen tot nul. Dat is één van de doelen van de frietfabrikant, die samen met HAS Hogeschool, Wageningen University & Research en de provincie Zuid-Holland afspraken heeft gemaakt voor duurzaam ondernemen.

De partijen hebben samen het convenant ‘Groene Cirkel Duurzame Fritesketen’ ondertekend bij Farm Frites in Oudenhoorn. Naast het reduceren van broeikasgassen focussen de afspraken op  het stimuleren van duurzame energie, het bevorderen van biodiversiteit en een gezonde bodem met voldoende organische stoffen.

CO2-neutrale keten

‘We ondersteunen dit initiatief van harte’, zegt Piet de Bruijne, eigenaar van Farm Frites. ‘In de afgelopen jaren zijn we uitgegroeid tot een wereldwijde organisatie. Maar parallel aan deze groei, zit het in onze genen om duurzaam te werken. De Groene Cirkel past bij onze duurzaamheidsstrategie. Concreet willen we de CO2-emissie van de fabriek in Oudenhoorn, gerelateerd aan aardgas en elektriciteit, terugbrengen tot 0 en willen we werken aan een CO2-neutrale keten. Deze ambitie gaan we realiseren met behulp van duurzame energietechnieken.’

Minder lokale overlast

Maar de plannen gaan verder dan alleen de fabriek, zegt De Bruijne. ‘Ook verduurzaming van logistiek en mobiliteit is een belangrijk thema, naast het verhogen van de veiligheid. Daarnaast zetten we ons in voor het verminderen van de lokale overlast van de transportbewegingen tussen de Farm Frites-fabriek en de Tweede Maasvlakte.’Groene Cirkels is een methode om complexe maatschappelijke opgaven met verschillende partijen aan te pakken. Naast de Groene Cirkel Duurzame Fritesketen zijn andere Groene Cirkels actief, waaronder Kaas & Bodemdaling rond de Zuivelfabriek de Graafstroom. Groene Cirkels is in 2013 ontstaan uit een samenwerking tussen provincie Zuid-Holland, Heineken en Wageningen University & Research voor de ontwikkeling van een klimaatneutrale Heineken-brouwerij in een klimaatneutrale keten, een duurzame economie, een aangename leefomgeving en kennis voor een klimaatneutrale maatschappij.

Duurzame aardappelteelt

Farm Frites gaat samenwerken met aardappeltelers om duurzame en lokale aardappelteelt voor de toekomst te garanderen. Wageningen University & Research is daarbij betrokken. ‘Want een gezonde bodem draagt niet alleen bij aan de productie, maar ook aan klimaatpositieve landbouw en het vergroten van biodiversiteit op en rondom de akkers’, zegt Bram de Vos van de universiteit. De HAS Hogeschool brengt wetenschap en onderzoek bij elkaar in de onderwijsprogramma’s en door de inzet van studenten.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*