Export van Belgische voeding naar Australië in volle groei

De export van Belgische voedingsmiddelen en dranken zit duidelijk in de lift naar Australië. Het land kwam vorig jaar voor het eerst in de top 5 van verre exportbestemmingen terecht en liet gevestigde markten als Zuid-Korea en Canada achter zich. Het aanstaande Europees-Australische handelsakkoord zal naar verwachting de handel in voeding en dranken verder stimuleren. Deze week begint een economische missie naar Australië, wat een ideaal moment is voor Belgische voedingsbedrijven die hun positie op deze markt willen versterken of willen uitbreiden.

Australiërs staan bekend als echte fijnproevers. Als multiculturele samenleving hebben ze een brede interesse in voeding. Ze genieten van een goed stuk Black Angus-rundvlees op de barbecue, maar zijn ook enthousiast over voedingstrends zoals biologische, vegetarische en veganistische producten, evenals “vrij van” producten. De afgelopen jaren groeide Australië uit tot de vijfde belangrijkste verre exportmarkt voor de Belgische voedingsindustrie, met een omzet van 119 miljoen euro in 2022.

Toch is het geen eenvoudige markt voor exporteurs. Australië heeft een grote landbouwsector en Australiërs zijn trots op hun eigen producten. Bovendien hanteert het land protectionistische maatregelen, waardoor verse groenten, fruit en vlees om gezondheidsredenen niet ingevoerd mogen worden.

Verwerkte voeding

Australië blijkt vooral interessant als afzetmarkt voor verwerkte voeding. Diepgevroren fruit, groenten en aardappelproducten zijn in trek, vooral omdat Australië, wanneer het winter is, zomerproducten importeert die hier niet voorradig zijn. Diepgevroren en gekoelde kant-en-klaarmaaltijden zijn ook populair. Belgische koekjes en chocolade hebben er een vaste plek veroverd, en op dit moment zijn wafels er een trend.

Belgische pilsen, met een houdbaarheid van 6 tot 9 maanden, zijn minder geschikt voor de Australische markt vanwege de lange transporttijd. Belgische speciaalbieren genieten een sterke reputatie, maar ze zijn prijzig vanwege de hoge accijnzen op alcohol. Voor een krat moet al snel €20 aan accijnzen worden betaald. Belgisch varkensvlees mag nu weer naar Australië geëxporteerd worden, nu België de status “varkenspest vrij” heeft herwonnen, maar het is momenteel niet competitief in vergelijking met het goedkopere Braziliaanse varkensvlees.

Handelsakkoord EU-Australië bevordert tariefvrije export

De onderhandelingen tussen de EU en Australië over een vrijhandelsakkoord waren voor de zomer in een vergevorderd stadium, maar liepen vast met betrekking tot markttoegang voor landbouwproducten. Australië wil meer rundvlees en zuivel naar Europa exporteren, maar de EU weigert het voorgestelde quotum te verhogen. Naast deze “gevoelige producten” wordt de handel volledig geliberaliseerd zodra het akkoord in werking treedt. Dit betekent dat er geen douanetarieven meer van toepassing zullen zijn op afgewerkte voedingsmiddelen en dranken.

Harmonisatie voorschriften voedselveiligheid, diepgevroren groenten en fruitbieren

België had twee belangrijke prioriteiten tijdens de onderhandelingen: de tariefvrije export van diepgevroren groenten en de harmonisatie van voedselveiligheidsvoorschriften. België wil ook dat Australië de classificatie van bepaalde Belgische fruitbieren herziet, aangezien deze momenteel onder de categorie “alcopops” vallen en onderhevig zijn aan dezelfde hoge accijnzen als sterke drank. België vroeg ook om sterke beschermingsclausules om de vlees- en zuivelsector te beschermen tegen te grote concurrentie uit Australië.

Akkoord met Nieuw-Zeeland als voorbeeld

Eerder dit jaar sloot de EU een “groen handelsakkoord” met Nieuw-Zeeland, met ambitieuze afspraken op het gebied van handel en duurzame ontwikkeling. Dit akkoord omvat afdwingbare verplichtingen met betrekking tot klimaatdoelstellingen en arbeidsrechten, evenals toezeggingen op het gebied van circulaire economie en ontbossing. Het is ook het eerste Europese handelsakkoord met een apart hoofdstuk gewijd aan duurzame voedingssystemen en dierenwelzijn. Men verwacht dat het akkoord met Australië in dezelfde lijn zal liggen.

Het is belangrijk op te merken dat het transport van voeding slechts 6% van de totale CO2-uitstoot in de voedselproductie voor zijn rekening neemt. Voor het klimaat is het dus van groter belang om te kijken naar wat men eet en hoe het wordt geproduceerd, dan naar de herkomst van het product.

Sterke interesse in de Belgische voedingsdelegatie

Aan Australische zijde is er opvallend veel interesse in de Belgische voedingsbedrijven. De bedrijven hebben afspraken gemaakt met inkopers van Woolworths, samen met Coles de dominante spelers op de Australische detailhandelsmarkt, evenals met inkopers van Aldi, de derde grote speler op de markt. Daarnaast ontmoeten ze importeurs, distributeurs en experts in de retail, foodservice en horeca. Deze partijen zullen de Belgische bedrijven op weg helpen in de Australische markt.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*