Ex-topman Balta en Deceuninck gaat ‘vertical farmen’

Het Belgische landbouwtechnologiebedrijf Urban Crop Solutions, dat totaaloplossingen voor verticale landbouw over heel de wereld ontwikkelt, heeft met Tom Debusschere, de oud-topman van Balta en Deceuninck, een nieuwe en verrassende CEO. Die gaat niet alleen het bedrijf leiden, maar zorgt ook grotendeels zelf voor de kapitaalverhoging van 6 miljoen euro die in de maak is voor het bedrijf van 15 werknemers, meldt De Tijd.

Sinds z’n opstart verkocht het bedrijf 26 indoorboerderijen, de meeste verwerkt in een 40 voetcontainer en met een verkoopprijs vanaf 100.000 euro. Het Antwerpse PLNT kweekt er bijvoorbeeld Thaise basilicum en eetbare bloemen als citrusafrikaantjes in, de KU Leuven doet bananenonderzoek, de Oost-Vlaamse sierteeltsector onderzoekt teeltmethodes, Puratos heeft tarwe gekweekt in een luchtdichte container, met de ambitie ooit brood te bakken op Mars … En ook in het buitenland heeft Urban Crop Solutions klanten, van Zweden tot de Verenigde Staten.

Verticale landbouw is de toekomst

“Ik heb hier grote ogen getrokken”, vertelt Tom Debusschere over zijn bezoek aan het bedrijf in januari. Hij kwam met de bedoeling om te inversteren, maar verraste de eigenaars met de mededeling dat hij het bedrijf wilde leiden. En sinds begin deze week is hij er effectief officieel CEO. “Vroeger werd in open veld geteeld, daarna in serres, en dit is de volgende stap in de landbouw”, aldus Debusschere.

Roots

Debusschere was in het verleden CEO van het tapijtenbedrijf Balta en de producent van pvc-raamprofielen Deceuninck. Twee Belgische multinationals met honderden miljoenen euro’s omzet en ongeveer 4.000 werknemers. “Een groot verschil”, aldus Debusschere. “Maar ik weet welke dynamiek ik hier kan verwachten. Mijn grootvader was boer. Mijn vader had zijn eigen bedrijfje, in koelsystemen. Ik heb als jonge ingenieur nog voor hem gewerkt. Ik keer hier dus een beetje terug naar mijn roots.”

Groot & groter

Urban Crop Solutions is momenteel nog steeds verlieslatend en het eigen vermogen bedraagt amper 200.000 euro. Een kapitaalverhoging van 6 miljoen euro, waarvan Debusschere een ‘substantieel’ deel voor zijn rekening neemt, is in de maak. “Dat is nodig als we grotere projecten willen binnenhalen”, vertelt Frederic Bulcaen, medeoprichter en voorzitter van het bedrijf. “Geen containerverkopen, maar op maat gemaakte installaties van ettelijke miljoenen euro’s. “We spreken dan over boerderijen van 2.000 à 3.000 m², maar er zit ook een gigantische tussen van 20.000 m² die dagelijks 150.000 kroppen sla zou opleveren.”

Bron: De Tijd

Beeld: Urban Crop Solutions

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*