Europese verenigingen voor biologische landbouw vragen om herziening van de eco-score

IFOAM Organics Europe, de internationale organisatie van de biologische landbouw- en voedingssector, heeft samen met de Franse vereniging van IFOAM-leden een rechtszaak aangespannen tegen de organisaties die de Eco-Score hebben ingevoerd. Dit geeft de consument aan hoe milieuvriendelijk een voedingsproduct is. De term eco en bio zijn te inwisselbaar en daarom geeft dit label geen goed beeld. Milieuverenigingen eisen dat de etikettering wordt geschrapt.

Milieuorganisaties willen de eco-etikettering van levensmiddelen afschaffen. Volgens hen is het ecolabel in strijd met de EU-verordening inzake biologische productie en etikettering. Zij verwijzen met name naar het gebruik van de term “eco”, die volgens hen ontoelaatbaar wordt geassocieerd met niet-biologische producten. De biologische score zou dus verwarrend zijn voor de consument en het moeilijker maken om biologisch gecertificeerde producten te onderscheiden van conventionele producten.

Ook de gebruikte beoordelingsmethode werd bekritiseerd. De levenscyclusanalyse en PEF-methodes die worden gebruikt voor de berekening van de ecoscore vertonen een aantal tekortkomingen, die ook door Europa worden erkend. “In plaats van greenwashing-praktijken te bestrijden, dragen etiketteringsregelingen zoals Eco-Score ertoe bij”, aldus Jan Plagge, voorzitter van IFOAM Organics Europe. “Zij kunnen de consument misleiden over de biologische of niet-biologische aard van het voedsel waarop zij worden toegepast en producten uit de intensieve landbouw bevoordelen.

Wat is biologische waarde?

De biologische etikettering is in Frankrijk ontwikkeld en vertelt de consument hoe milieuvriendelijk een levensmiddel is. Het systeem werkt met een code van kleuren en letters, vergelijkbaar met de huidige Nutri-Score. De eco-score bestaat uit twee elementen: enerzijds de resultaten van de levenscyclusanalyse van een product en anderzijds de toevoeging van verdere indicatoren volgens een bonus-malussysteem. Zo wordt rekening gehouden met zaken als klimaatverandering, water- en bodemgebruik, zwevende deeltjes en verzuring. Onder andere Colruyt en Carrefour gebruiken het label voor hun producten.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*