Europa trekt zich exportpositie Belgische frietjes aan

Op vraag van België gaat de Europese Commissie in de schoot van de Wereldhandelsorganisatie (WTO) consultaties aanknopen met Colombia over de antidumpingheffingen op diepvriesfrieten. Dat heeft de Belgische minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders vrijdag aangekondigd na overleg met de Europese handelsministers in Brussel. “We gaan nu echt concrete actie ondernemen in de WTO”, zo begroette de vicepremier de Europese steun. Zijn verzoek kreeg de steun van Nederland en Duitsland.

Columbia

Colombia heft sinds november antidumpingtaksen op de import van diepvriesfrieten uit België, Nederland en Duitsland. Volgens de regering in Bogota drong de maatregel zich op omdat de frieten tegen dumpingprijzen werden ingevoerd. Minister van Landbouw Andrés Valencia Pinzón sprak van “een historische beslissing” om de nationale aardappel- en frietproductie te beschermen.

WTO of wereldhandelsorganisatie

De Colombiaanse maatregelen zijn volgens Reynders echter “niet aanvaardbaar”. “We proberen een zeer goede handelsrelatie met Bogota te hebben, maar die moet gebaseerd zijn op regels en dus zonder maatregelen zoals deze taksen op frieten”, aldus de vicepremier, die erop wees dat de Colombiaanse maatregel in België vooral kmo’s treft die het nationale exportproduct wereldwijd aan de man proberen te brengen. België had al bilaterale contacten met Colombia over de zaak, maar die hebben nog geen zoden aan de dijk gezet. Daarom vroeg Reynders vrijdag aan de Commissie om de affaire voor de WTO te brengen en consultaties op te starten.

This post is also available in: Nederlands

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*