EU verkent de toekomst van energietechnologie

Ter voorbereiding van haar nieuwe onderzoeksprogramma voor 2021 heeft de EU opdracht gegeven tot een aantal studies. Het verslag over baanbrekende innovaties is het lezen waard. Ook het publiek wordt bij een enquête betrokken.

De Radical Innovation Breakthrough Inquirer (Ribri) geeft een fascinerend inzicht in de technologieën van de toekomst. Het project werd in opdracht van de EU uitgevoerd ter voorbereiding van het komende onderzoeksprogramma Horizont Europa. Onder de 100 gepresenteerde technologieën zijn er twaalf uit de energiesector en enkele andere die daarmee verband houden.

Horizont Europa

De resultaten van de EU-financiering van onderzoek tot 2038 werden onderzocht. De datum in de verre toekomst vloeit voort uit de duur van Horizont Europa. Het programma zal naar verwachting in 2021 van start gaan en in 2027 aflopen. Aangezien de duur van de gefinancierde projecten maximaal tien jaar bedraagt, is 2038 het laatste eindpunt.

De meest veelbelovende technologieën zijn gefilterd uit databases met behulp van kunstmatige intelligentie. Vervolgens werd aan 10.000 deskundigen gevraagd hoe volwassen de technologie nu is, hoe waarschijnlijk het is dat deze in 2038 zal worden gebruikt en hoe goed Europa het doet op het gebied van onderzoek.

Energiesector

Een rapport beschrijft de technologieën in detail. Voor de energiesector zijn dit: 2D materialen zoals pentachromeen; vliegende windturbines; energieproductie en -opslag op basis van aluminium; kunstmatige fotosynthese; het oogsten van energie uit het milieu; waterstof als brandstof; mariene energie; microbiële brandstofcellen; slimme ramen; thermo-elektrische verf- en watersplijtingsprocessen. Maar ook sociale innovaties zoals autovrije steden en technologieën voor klimaatbescherming zoals koolstofopvang worden beschreven. De veelgeprezen visie op klimaatbescherming door innovatie wordt zo ineens heel concreet.

Vertaald met www.DeepL.com/Translator

Bron: Tagespiegel Energie & Klima

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*