EU-project wil bodem arme gronden onderzoeken om kansen tot vruchtbaarheidsverhoging na te gaan

Universiteit Hasselt voert met de Ecotron onderzoek om te weten te komen wat de invloed is van de klimaatverandering op gerst. Het onderzoek kadert in een project van de Europese Unie, die hiermee wil nagaan of teelten mogelijk zijn op arme landbouwgrond.

Sinds 2018 voert UHasselt baanbrekend onderzoek uit naar de gevolgen van de klimaatverandering. De Ecotron bevindt zich in het Nationaal Park in Maasmechelen en bestaat uit 14 koepels met een immense bloembak. Daaronder gaat een hoogtechnologisch centrum schuil. De koepels zijn zo ontwikkeld dat onder andere de temperatuur, neerslag en luchtvochtigheid minutieus gecontroleerd kunnen worden. Ze bootsen huidige, maar ook toekomstige weersomstandigheden na.  

Arme gronden

Het werk van UHasselt kadert in een Europees onderzoek, dat wil nagaan hoe arme gronden toch vruchtbaar kunnen worden voor de landbouw. “De ruimte die beschikbaar is om aan landbouw te doen, staat onder druk”, vertelt projectleider François Rineau aan het Belang van Limburg. “Met dit onderzoek willen we nagaan hoe we arme gronden toch bruikbaar kunnen maken voor het telen van voedsel, voedergewas of biomassa.”  

Veldexperimenten

Europa heeft 1,5 miljoen euro veil voor het onderzoek, waarvan UHasselt 165.000 euro krijgt. “Aan het project werken ook universiteiten en onderzoekscentra mee uit Frankrijk, Duitsland, Litouwen, Estland en Polen”, duidt Rineau. “Zij zullen allemaal veldexperimenten doen. Met onze Ecotron zijn wij uniek, omdat we als enige het effect van het klimaat op lange termijn kunnen simuleren en onderzoeken.” Het onderzoek van UHasselt moet zorgen voor een ijkpunt, net omdat het gebeurt onder gecontroleerde omstandigheden.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*