EU mag opnieuw rundvlees exporteren naar Zuid-Korea

Zuid-Korea heeft na bijna 20 jaar de invoerbeperkingen voor rundvlees en rundvleesproducten uit sommige lidstaten van de Europese Unie opgeheven. Denemarken en Nederland zijn de eersten die de uitvoer kunnen hervatten.

“Na de bevestiging van de toegang voor Deense en Nederlandse producenten hoop ik dat het niet lang zal duren voordat de andere EU-lidstaten toestemming krijgen om naar deze belangrijke en waardevolle markt te exporteren”, zegt uittredend commissaris voor Landbouw Phil Hogan. “Het waarborgen van de toegang voor andere EU-lidstaten zal voor de Europese Commissie een prioriteit blijven in de bilaterale handelsbetrekkingen met Korea.”

Handelsbeperkingen

De handelsbeperkingen die Zuid-Korea oplegde sinds 2001 waren een reactie op de uitbraak van de gekkekoeienziekte (BSE). Uittredend commissaris Vytenis Andriukaitis, die verantwoordelijk is voor gezondheid en voedselveiligheid, is blij met de aankondiging en benadrukte dat “de kwaliteit van rundvlees en rundvleesproducten uit de EU wereldwijd erkend wordt. Extra toegang tot deze belangrijke markt is uitstekend nieuws voor de producenten in de EU.”  

Verdienste EU

De openstelling van de Koreaanse markt is mogelijk gemaakt dankzij de consequente inspanningen die de Europese Commissie en de EU-lidstaten gezamenlijk hebben geleverd. De Commissie zal nauw blijven samenwerken met de Koreaanse autoriteiten om ervoor te zorgen dat ook de overige lidstaten, die nog steeds wachten op goedkeuring van de uitvoer van rundvlees en rundvleesproducten, toegang krijgen tot de markt.

Nog heel wat aanvragen lopende

Tijdens een vergadering begin september hebben de Koreaanse autoriteiten bevestigd dat de lopende aanvragen van EU-lidstaten zullen worden behandeld.   De handelsovereenkomst tussen de EU en Korea, die in 2011 gesloten werd, heeft bijgedragen tot intensivering van het handelsverkeer, het wegnemen van talrijke handelsbelemmeringen aan beide zijden en een toename van de bilaterale handel in landbouwproducten en levensmiddelen met 10 procent per jaar. Nu de beperkingen voor Deens en Nederlands rundvlees zijn opgeheven, zullen producenten uit die landen kunnen profiteren van de tariefverlagingen die in het kader van de overeenkomst mogelijk zijn.

Bron: VILT

This post is also available in: Nederlands

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*