
De Russische invasie in Oekraïne bedreigt de bevoorrading met levensnoodzakelijke voedingsmiddelen in Europa, het Midden-Oosten en Noord-Afrika. Terwijl deskundigen in Europa tekorten en stijgende prijzen verwachten, vrezen zij zelfs hongersnood in delen van de Arabische wereld en Afrika. Hulporganisaties, de Verenigde Naties en ook Bayer CEO Werner Baumann wezen op deze dreiging. De landbouwministers van de EU hebben de situatie op woensdag (2 maart) besproken.
De achtergrond is dat Oekraïne en Rusland belangrijke exporteurs zijn, en voor sommige voedingsmiddelen zelfs de belangrijkste. Dit geldt met name voor veel graansoorten, zoals tarwe. Baumann, CEO van Bayer, wees er in de podcast “The Pioneer Briefing” van Media Pioneer op dat Rusland en Oekraïne samen goed zijn voor meer dan een kwart van de mondiale handel in soja en maïs. Ook 30 procent van de tarweproductie en zelfs 80 procent van de zonnebloemolieproductie komt uit de regio.
Zaaiseizoen in Oekraïne gaat verloren

Baumann waarschuwde zelfs voor een “wereldwijde voedselcrisis”. Hij wees erop hoe belangrijk het zaaiseizoen in het voorjaar in Oekraïne nu is en zei: “Als Oekraïne als leverancier faalt, zullen we met name in Noord-Afrika en het Midden-Oosten met enorme tekorten te maken krijgen.”
Verenigde Naties
Ook hulporganisaties waarschuwden hiervoor. “Reeds 276 miljoen mensen in 81 landen worden getroffen door acute honger. De wereld kan zich eenvoudigweg geen nieuw conflict veroorloven”, aldus Martin Frick, directeur van het Wereldvoedselprogramma van de Verenigde Naties (VN). Meer dan de helft van het voedsel dat de VN in crisisgebieden uitdeelt, komt uit Oekraïne, zei hij. “De oorlog van Poetin bezorgt Oekraïne niet alleen onmetelijk veel leed. De gevolgen zullen tot ver buiten de grenzen van de regio voelbaar zijn.”
Neem bijvoorbeeld Egypte: het dichtstbevolkte land van de Arabische wereld betrekt een groot deel van zijn tarwe uit Rusland en Oekraïne. Hetzelfde geldt voor Tunesië. In beide landen hebben vooral arme mensen dringend behoefte aan brood. Het eten wordt daar gesubsidieerd en is daarom voor bijna iedereen betaalbaar. Deskundigen in Tunesië waarschuwen voor sterke prijsstijgingen als gevolg van de oorlog. In de toekomst wil het land zijn toevlucht nemen tot andere bronnen van invoer, zoals Argentinië of Roemenië. Het is onduidelijk of deze voorraden aan de vraag zullen kunnen voldoen. Veel landen in West-Azië kampen met soortgelijke problemen.
Turkije, Midden-Oosten en Noord-Afrika bijzonder bedreigd
Turkije is bijzonder afhankelijk van Rusland. In 2020 was ongeveer 65 procent van de tarwe-invoer afkomstig uit Rusland. Turkije bevindt zich reeds in een valutacrisis met een zeer hoge inflatie. De afgelopen weken is er al geprotesteerd tegen de stijging van de voedselprijzen.
Oekraïne en Rusland zijn belangrijke exporteurs op de internationale tarwemarkt zijn, maar Europa en de EU in het bijzonder is in hoge mate in staat om in de eigen behoeften te voorzien. Noord-Afrika en Azië, alsmede Turkije, de belangrijkste invoerders, zouden zwaarder kunnen worden getroffen.
Als er wereldwijd een “distributieprobleem” ontstaat, verstoort dit de bevoorradingsketen. Dit brengt de tarwelevering aan het Afrikaanse continent in gevaar.
Er is ook een tekort aan kunstmest
Ook de meststoffen voor de landbouw zijn schaarser geworden. Stikstofmeststoffen, die belangrijk zijn voor de landbouwers, worden geproduceerd met behulp van aardgas – de gasprijzen waren reeds hoog vóór de huidige escalatie. De voedingsindustrie wordt ook getroffen door prijsstijgingen voor productiemiddelen zoals meststoffen en energie. Een “verdere stijging van de voedselprijzen en een stijging van het inflatiecijfer kunnen niet worden uitgesloten”.
Op de wereldmarkten voor belangrijke voedingsmiddelen hebben de inval in Oekraïne, de sancties tegen Rusland en de beperkingen op de scheepvaart in de Zwarte Zee reeds tot een prijsschok geleid. Ook hier speelt de bezorgdheid over de inzaai van maïs en graan in Oekraïne een grote rol.
De prijzen voor termijncontracten, die handelaren gebruiken om toekomstige leveringsvolumes te kopen, stegen scherp op de belangrijkste handelscentra ter wereld en bereikten historische hoogten voor tarwe en maïs.
Bron: Business Insider
Geef als eerste een reactie