EU installeert marktobservatoria voor groenten en fruit

De Europese Commissie wil later dit jaar twee nieuwe marktobservatoria opzetten voor groenten en fruit en voor wijnen. Met observatoria tracht landbouwcommissaris Phil Hogan tegemoet te komen aan de vraag voor meer transparantie in de markt. Online vind je reeds uitgebreide rapportering terug voor de belangrijkste akkerbouwgewassen, vlees en melk. Op dezelfde manier zullen nu data gedeeld worden met de groente- en fruitsector en met de wijnbouw.

Groenten en fruit

Groenten en fruit staan in voor ruim 24 procent van de totale productiewaarde van de land- en tuinbouw in de Europese Unie. De wijnsector heeft daarin een aandeel van circa 5 procent. Net als andere deelsectoren krijgen ze in de loop van 2019 hun eigen marktobservatoria. De Europese Commissie creëerde dit instrument omdat er vanuit de landbouw veel vraag was naar instrumenten om de prijsvolatiliteit het hoofd te bieden en inzicht te verwerven in de marktwerking.

Online

Aan de online rapportering gaat veel voorbereidend werk vooraf. Met groenten en fruit belooft dat een nog grotere uitdaging te worden dan voor andere deelsectoren gezien de grote diversiteit aan gewassen. Om het behapbaar te houden, zal het nieuwe marktobservatorium zich beperken tot tomaten, appels, citrusvruchten, perziken en nectarines. Ook voor wijndruiven zal er dus voorzien worden in marktanalyses, marktprognoses op korte en middellange termijn en een stuurgroep van experten die zich zal buigen over de marktsituatie en de data die daarrond gegenereerd worden.

Bron: VILT

Meer info: EU Market Observatories 

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*