Elfde “Semaine de la Frite” loopt van 6-12 november 2023 in Wallonië

De 11de “Semaine de la Frite” in Wallonië vindt plaats van 6 tot 12 november en zal opnieuw een essentieel onderdeel van het culinaire erfgoed van België in de kijker zetten. Dit feest draait om verse aardappelen en zet de expertise van lokale frrituristen in de kijker, een integraal onderdeel van de Belgische identiteit. Voor deze nieuwe editie wordt een unieke reeks mini-video’s gelanceerd die zich afspelen in een frietkot. Deze zeven afleveringen zullen worden gedeeld op sociale netwerken om de frituurcultuur binnen de Belgische grenzen in de kijker te zetten.

De Belgische komiek en humorist Jacques Delfosse, de ambassadeur van de campagne van dit jaar, zal deze minicapsules presenteren, soms grappig, humoristisch of ontroerend, die het levendige dagelijkse leven van een frietkot in Wallonië uitbeelden. Jacques zal verschillende personages spelen, waaronder een excentrieke dokter, een maffe psycholoog en een leraar met een ongewoon gevoel voor humor. De campagne is gericht op eigenzinnige, hilarische en soms ontroerende momenten.

Jacques Delfosse begon in 2013 met het maken van content en is dankzij zijn video’s een begrip geworden op social media platforms. Zijn talent en creativiteit hebben ertoe geleid dat hij ambassadeur is geworden voor de 11e editie van ‘Semaine de la Frite’. Hij wordt vergezeld door vier lokale productambassadeurs van Apaq-W: Sandrine Dans, Eric Boschman, Julien Lapraille en Gérald Watelet.

Verse aardappelen

Hoewel de campagne bedoeld is om vreugde te brengen, blijft de centrale doelstelling om de vaardigheden van de professionals in de frietkoten in de kijker te zetten en om het cruciale belang te benadrukken van het gebruik van verse, lokale aardappelen bij de bereiding van Belgische frieten.

Aardappelen zijn een belangrijke teelt in Wallonië, met 4.000 producenten die ongeveer 45.000 hectare grond bewerken en tussen 2 en 2,5 miljoen ton per jaar produceren. Veel van deze aardappelen worden gebruikt om verse friet van te maken in lokale frietkramen. Samen serveren alle frietkramen in Wallonië 130 ton friet per dag.

(Bijna) iedereen eet frieten

Met een frietkraam op bijna elke hoek is het geen verrassing dat 98% van de Belgen minstens één keer per jaar een frietkraam bezoekt. Daarmee zijn frietkramen het populairste type horecazaak, met bijna één op de vijf mensen die er elke week komt. Met meer dan 5.000 frietkramen over het hele land, waarvan meer dan een derde in Wallonië, wil de “Frituurweek” het culturele en sociale belang van frietkramen in de verf zetten.

Het beroep van friturist evolueert voortdurend mee met de veranderingen in de sociaaleconomische context. Veel aspecten zijn geëvolueerd, van de soorten vet die worden gebruikt tot nieuwe technologieën en de specialisatie van aardappelverwerkende bedrijven. Het gebruik van verse aardappelen, het frituren in twee fasen en de directe interactie met de klanten blijven echter essentiële elementen van de sector.

Immaterieel cultureel erfgoed

Belgische friet wordt overal gegeten, van noord tot zuid, en heeft officiële erkenning gekregen, waaronder de uitroeping tot immaterieel cultureel erfgoed in 2016. Frietkramen spelen dan ook een essentiële rol in de maatschappij, als een plaats waar mensen samenkomen, discussiëren en ideeën uitwisselen. Een echt Belgisch succesverhaal, knapperig en gezellig, om te proeven en te delen.

In augustus 2023 lanceerde Bpost een campagne met een postzegelvelletje gewijd aan Belgische frietkramen. De campagne bracht hulde aan de beroemde Belgische friet en hun iconische frietkotten met een uniek velletje, ontworpen door ontwerper Geert Wille, dat, wanneer het gevouwen wordt, verandert in een miniatuur friettruck, waarop vijf iconische frietkotten te zien zijn. In het verlengde van dit initiatief wordt van 22 september tot 18 december de tentoonstelling “Culture Frite – Frietkot Stories” gehouden in het Musée de Folklore et des Imaginaires (MuFIm) in Doornik. Voor degenen die geïnteresseerd zijn in het verkennen van de geschiedenis van Friet, biedt het Home Frit Home Museum in Brussel een reis door de eeuwen heen, waarbij de evolutie van de sector door de tijd heen wordt gevolgd.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*