Elektronische tong herkent verschillende biersoorten

Spaanse onderzoekers hebben een elektronische tong ontwikkeld die verschillende soorten bier kan herkennen met een nauwkeurigheid van bijna 82%. De tong, beschreven in het wetenschappelijke tijdschrift ‘Food Chemistry’, is gebaseerd op de menselijke smaakzin.

De elektronische tong maakt gebruik van een sensor array voor generieke smaken, die bestaat uit sensoren die reageren op verschillende chemische samenstellingen, waardoor een breed scala aan informatie wordt verkregen via geavanceerde verwerkingstools, patroonherkenning en zelfs kunstmatige neurale netwerken.

De sensorreeks in dit onderzoek bestond uit 21 ionengevoelige elektroden, waarvan sommige reageerden op kationen (ammonium, natrium), andere op anionen (nitraat, chloride, enz.), en elektroden met een niet-gespecificeerde reactie op de geteste biersoorten.

Hoge succesration

De onderzoekers registreerden de multidimensionale respons die werd gegenereerd door de sensorreeks en hoe deze werd beïnvloed door het onderzochte biertype. Met behulp van krachtige tools zoals supervised learning en lineaire discriminantanalyse konden ze onderscheid maken tussen de belangrijkste biercategorieën die ze onderzochten, zoals schwarzbier, pils, dubbelmout, pils, Elzasser bier en alcoholarm bier, met een succespercentage van 81,9%.

Deze technologie kan mogelijk worden gebruikt om robots met een smaakzin te ontwikkelen. Deze robots zouden op een dag de sensorische panelen in de voedingsindustrie kunnen vervangen, waardoor de kwaliteit en betrouwbaarheid van consumentenproducten kan verbeteren.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*