Elektriciteit opgewekt uit…. peren bij Biogaz in Geer

Biogaz zet organisch materiaal om in groene energie. Maar sinds het begin van het seizoen komt steeds hetzelfde materiaal binnen: peren. De fruittelers hebben geen andere keuze dan ze weg te gooien. Een geschenk uit de hemel voor de biomethaniseringseenheid.

Sinds het begin van het seizoen komen er voortdurend peren aan bij Biogaz, in de Geer, plaatsje in het arrondissement Borgworm in Luik. Het in 2012 gelanceerde bedrijf is gespecialiseerd in biomethanisering, waarbij organisch materiaal in een verzegelde tank wordt opgeslagen, waarna de bacteriën hun werk doen. Biogaz maakt daarom gebruik van uienschillen, aardappelresten of wortelvlokken om gas en elektriciteit te produceren. De afgelopen weken werd er vooral elektriciteit gecreëerd uit…. peren.

Veel peren, teruggekocht voor een paar cent per kilo.

De gebruikte hoeveelheid is ongelooflijk: “Peren worden al jaren gebruikt om naast andere materialen ook biogas te maken. Het is niet de meest interessante grondstof, maar sommige eigenschappen zijn nog steeds interessant, zoals suiker. De afgelopen maand hebben we echter uitzonderlijke hoeveelheden peren ontvangen omdat er sprake is van overproductie en de fruittelers niet weten hoe ze hun voorraden moeten verkopen. We hebben al 3000 ton ontvangen. Opgemerkt moet worden dat we met 23 ton peren het jaarlijkse elektriciteitsverbruik van een huishouden produceren, dat wil zeggen 3500 kWh”, legt Adrien Stévart, operationeel manager bij BiogaZ, uit.

Houtbriketten

Lokale producenten en vooral de veiling van Saint-Truiden maken gebruik van deze fabriek om hun perenvoorraden te verkopen: “Gemiddeld heb ik 3 vrachtwagens per dag”, zegt Adrien Stévart. Deze peren worden samen met andere materialen in grote vergistingstanks gebracht. Gedurende 40 dagen gist het geheel in het donker en bij een temperatuur van 40º. Een ideale omgeving voor bacteriën om in te werken. Deze bacteriën verteren het materiaal en maken het methaan aan dat zal worden gebruikt om gas en elektriciteit te maken: “Het verkregen gas heeft 3 toepassingen. In de eerste plaats maakt de opgewekte elektriciteit het mogelijk om de lokale behoeften en de werking van warmtekrachtmotoren te dekken. Vervolgens produceren we warmte uit de motoren voor onze houtspaandroging. Ze worden omgezet in samengeperste briketten. Tot slot wordt een digestaat, een residu van biomethanisering, gebruikt als meststof om de grond op het veld te hergebruiken”, zegt Antoine Cruysmans, technisch manager. Een deel van de elektriciteit wordt verkocht aan “Haspengouwse Vorst”, die gespecialiseerd is in het invriezen van groenten (en het bedrijf dus ook hoeveelheden organisch materiaal aanbiedt).


Overproductie van peren

Maar waarom zo’n grote hoeveelheid peren? Verschillende factoren spelen een rol. Sinds 2014 geldt er een Russisch embargo. Als perenliefhebber was dat land een van de beste klanten voor de producenten: “Dit was 25-30 % van de export. De markt deed het goed na ongeveer tien jaar implementatie. En van de ene op de andere dag is alles uit de hand gelopen. De telers hebben massaal geïnvesteerd om vandaag “niets” te verdienen en alleen maar “overproductie” te creëren,” legt Nicolas Goffin, producent in Rosoux (Berloz), uit. Daar kwam nog een catastrofale oogst bij: “We dachten dat we mooie peren hadden, maar toen we uit de koelkasten kwamen, realiseerden we ons dat de peren van slechte kwaliteit waren en dat ze slecht bewaard konden worden. Dit heeft te maken met droogte. Dus moet je ze vernietigen, wat geld kost, of je moet ze proberen te verkopen…. Zonder succes,” voegt hij eraan toe. Met minder kans op derivaten kunnen peren niet onbeperkt verwerkt worden, zoals bijvoorbeeld appels. En zo komen ze dan bij BiogaZ van Haut Geer terecht.

Vertaald met www.DeepL.com/Translator

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*