Eigenaar van Sweet Products Fons Walder verliest misschien belang in Bols?

Het Belgische karakter van Sweet Products is enigszins relatief, aangezien de eigenaar Nederlands is. Walder is niet alleen gevestigd in Brugge, maar woont en werkt ook al jaren in België, met zijn gezin dat in Knokke woont. Bovendien heeft Baronie haar hoofdkantoor en een belangrijke productiefaciliteit in Veurne, ook in West-Vlaanderen.

De zoetwarensector is lucratief gebleken voor Walder. In 2022 rapporteerde Sweet Products een nettowinst van 37,7 miljoen euro. Het eigen vermogen van de groep steeg tot 372 miljoen euro, voornamelijk bestaande uit reserves. Hoewel de holding al jaren geen dividend uitkeert, staan er ook schulden op de balans. Af en toe halen Walder en zijn vrouw Corrine de Kuyper wel dividend uit hun in Knokke gevestigde privéholding Enix, die eind 2022 bijna een kwart miljard euro waard was.

Investering

Enix dient als vehikel voor Walders investering in de in Nederland genoteerde drankenproducent Lucas Bols, bekend van sterke dranken en cocktailmerken als Blue Curaçao en Pisang Ambon. In 2016 nam Enix aanvankelijk een belang in Bols, toen 5,4 procent. Walder beschreef Bols destijds als een mooi bedrijf waarin hij voor de lange termijn wilde investeren. In 2020 verhoogde hij het belang naar 15 procent en eind vorig jaar was dat 21,6 procent. Hij is de grootste aandeelhouder na de Schiedamse distilleerderijgroep Nolet.

In december bracht Nolet een openbaar bod uit van 270 miljoen euro op Bols, met een forse overnamepremie van 73 procent. Aandeelhouders hebben tot 7 februari de tijd om te reageren. In een interview met Het Financieele Dagblad uitte Walder echter zijn twijfels over hij zijn aandelen zal aanbieden. Hij kocht extra aandelen om ‘zijn positie in de uiteindelijke besluitvorming te versterken, zodat hij in alle vrijheid een beslissing kan nemen’.

Mooi bedrijf

Als hij besluit het bod niet te accepteren, kan dat het bod in gevaar brengen. Walder beschouwt Bols nog steeds als ‘een heel mooi bedrijf’ dat volgens hem meerdere aandeelhouders kan hebben. Een interessant detail is dat zijn vrouw een telg is van de distilleerdersfamilie De Kuyper, ook uit Schiedam en het bedrijf achter onder andere Mandarine Napoléon. Volgens Walder was zijn investering in Bols echter puur uit persoonlijk belang.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*