EFSA keurt nieuw voedingsmiddel rubisco-eiwit uit waterlinzen goed

Rubisco-eiwit – een eiwit uit waterlinzen (eendenkroos) – is veilig om te eten, zo blijkt uit de beoordeling door de EFSA van de in 2018 ingediende novel food-aanvraag van ABC Kroos (nu Rubisco Foods). Het EFSA-panel beoordeelde de novel food application voor eiwitconcentraat gemaakt van een mix van de waterlinzen Lemna gibba en Lemna minor.

Het eiwitconcentraat wordt gescheiden van de vezels, vervolgens gepasteuriseerd en gesproeidroogd. Het concentraat bestaat hoofdzakelijk uit eiwit, vezels, vet en mineralen.

Laag risico op allergische reacties

ABC Kroos is van plan het eiwitconcentraat te gebruiken in diverse voedingsmiddelen voor een breed publiek. Het NDA-panel van de EFSA oordeelde dat het concentraat – gezien de samenstelling – geen slechte voedingswaarde heeft. Er zijn geen zorgen over genotoxiciteit en het panel acht het risico op allergische reacties gering. Daarom is het volgens de EFSA veilig voor consumptie.

Blij met goedkeuring

Rubisco Foods is blij met de goedkeuring. Het duurde vijf jaar voor deze beoordeling en de implementatie van de wetgeving kan nog zeven maanden duren. Pas dan kan het in Europa op de markt worden gebracht.

“Voor ons is deze positieve beoordeling door de EFSA de bevestiging waar we op hoopten. Nu kunnen we verder met onze plannen”, zegt Sjoerd Jansen, CEO van Rubisco Foods. “We produceren momenteel monsters uit onze proeffabriek. De komende maanden gaan we onze kweekcapaciteit uitbreiden om meer te kunnen produceren. Ook willen we onze verkoop ontwikkelen.” Daarom is Rubisco Foods op zoek naar partners.

Waterlinzen bevatten een hoog gehalte aan essentiële aminozuren. Volgens Rubisco Foods is het aminozuurprofiel is vergelijkbaar met dat van wei en ei. Toepassingen zijn onder meer supplementen, dranken, sportrepen en bakkerijproducten.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*