Efsa keurt gebruik meelwormen voor menselijke consumptie goed

De Europese Autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA) heeft meelwormen goedgekeurd voor menselijke consumptie. Zowel naar gezondheid als naar ecologische voetafdruk bieden insecten grote voordelen.

Het is een klein beige wormpje. Het is misschien niet bijzonder smakelijk om naar te kijken, maar dat is niet doet er niet toe voor de Europese Autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA). Het agentschap heeft de worm woensdag 13 januari goedgekeurd voor menselijke consumptie.

Dankzij het EFSA-besluit kunnen de wormen nu in heel Europa worden geconsumeerd. Dit creëert een grotere markt en dus potentieel lagere prijzen.

De EFSA raakt steeds meer vertrouwd met de insecten in voedingsproducten. Wellicht zal dit haar houding in de toekomst beïnvloeden. Het feit dat de EFSA meelwormen veilig acht, is niet verrassend. Het gaat immers om gekweekte insecten, dus je weet precies wat er met ze gebeurd is, in tegenstelling tot wanneer je ze in het wild eet. Het eten van insecten is veiliger dan het eten van dieren. Ze lijken taxonomisch veel minder op ons dan, laten we zeggen, kippen of varkens. Daarom zijn wij niet vatbaar voor de virussen die zij bij zich dragen.


Milieuvriendelijker

Insecten hebben veel minder voedsel nodig om te groeien: met twee kilo voedsel kun je al een kilo eetbare sprinkhanen grootbrengen. Bovendien zijn insecten gezond. Meelwormen bevatten vezels én eiwitten. Het is gewoon een uitstekend product.

Winkeliers hebben de verkoop van herkenbare insecten ondertussen opgeborgen. Het hoofddoel van fabrikanten is het isoleren van eiwitten uit insecten om er gezonde voeding uit te halen. Denken we maar aan wormpoeder. Dat heeft vele toepassingen, zoals in brood of proteïnerepen.De consumenten kunnen de voordelen ervan inzien.

This post is also available in: Nederlands

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*