Eerste zes maanden 2023 behaalde Lotus een omzet van meer dan een half miljard euro

Lotus Bakeries heeft een mijlpaal bereikt door een omzet van meer dan een half miljard euro te realiseren in de eerste helft van het boekjaar. De koekjesfabrikant schrijft dit succes toe aan prijsverhogingen en volumegroei.

Tussen januari en eind juni verkocht Lotus Bakeries voor 501,1 miljoen euro aan speculaas, fruitrepen en andere koekjes en gebak, een stijging van 20% ten opzichte van vorig jaar. In de eerste zes maanden van 2020 realiseerde het beursgenoteerde bedrijf van de familie Boone een omzet van 323,3 miljoen euro.

De omzetstijging wordt toegeschreven aan het feit dat Lotus eerder dit jaar haar prijzen verhoogde, wat resulteerde in een dubbelcijferig prijseffect. Het bedrijf slaagde er ook in om meer producten te verkopen, de volumes stegen met 8%.

Door de stijgende omzet kende ook de winst een significante groei. Het recurrent bedrijfsresultaat voor afschrijvingen (rebitda) steeg met 16,1% en het recurrent bedrijfsresultaat (rebit) steeg met 16,7%.

Aandelen stijgen

De prestaties van Lotus Bakeries overtroffen de verwachtingen van analisten, wat leidde tot een stijging van de aandelen van het bedrijf met meer dan 2% na opening van de markt. Lotus stelt in haar rapport dat haar prijsverhogingen gerechtvaardigd zijn. Voedselproducenten hebben de afgelopen maanden te maken gehad met kritiek omdat ze hun prijzen te agressief zouden hebben verhoogd, waarbij ook supermarkten hun bezorgdheid hebben geuit.

Lotus stelt dat haar prijsstrategie altijd gebaseerd is op bedrijfsspecifieke en actuele kostenparameters. Het bedrijf benadrukt dat het ernaar streeft om prijsschokken effectief te beheren en heeft een geschiedenis van proactieve hedging van belangrijke inputkosten. Sterke relaties met strategische leveranciers zijn van het grootste belang en hun proactieve indekkingspolitiek vormt de basis voor verantwoorde en tijdige aankondigingen van prijsstijgingen.

Dalende winst

Lotus Bakeries zag zijn winstmarges dalen. De rebitda bedraagt 19,1% van de omzet, een daling ten opzichte van 19,8% in 2022 en 21,1% in 2021. De rebit (terugkerende bedrijfswinst) bedraagt 15,7% van de omzet, vergeleken met 16,5% vorig jaar en 17,6% twee jaar geleden.

De groei was dit jaar duidelijk in alle divisies. Biscoff, de merknaam voor speculaas, groeide met 20% bij constante wisselkoersen, met toegenomen speculaasaankopen in de Verenigde Staten, Canada, Australië, Spanje, Duitsland en Nederland.

Natural foods

De divisie Natural Foods groeide nog sneller met 25% en omvat fruitsnacks zoals Nakd notenrepen en Bear fruitsnacks. Deze divisie maakt een vierde uit van de totale merkenbusiness van Lotus en omvat ook een beperkte productie voor huismerken van supermarkten. De divisie Local Products groeide met 15% na een jaar zonder groei in 2022. Deze divisie produceert o.a. frangipanes, wafels en Amicocakes.

Voor de rest van het jaar blijft Lotus voorzichtig en stelt dat “voor de rest van 2023 de verwachting is dat het totale prijseffect zijn piek heeft bereikt.” Het is onzeker of het bedrijf verwacht dat de groei in de tweede helft van het jaar even sterk of minder uitgesproken zal zijn. Lotus heeft geen winstverwachtingen gegeven voor het hele fiscale jaar.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*