Eerste meloenen uit Vlaamse grond

Door de warmere weersomstandigheden experimenteren boeren steeds meer met de teelt van zuiderse groenten en fruitsoorten, ook meloenen. Veiling BelOrta springt mee op de kar een heeft haar assortiment uitgebreid met meloenen van eigen bodem.

De meloenen die je normaal in de supermarkt vindt, komen uit zuidelijke landen zoals Frankrijk, Spanje en Italië of zelfs nog van verder. Sinds kort kan je nu ook cavaillons in de winkelrekken vinden die in Vlaanderen geteeld zijn. Die komen van de velden van fruittelers Kristof Reweghs en Kim Cuppens uit Hoeselt, de eerste professionele telers van de meloenensoort in België. “Onze eerste meloenen telen we in tien tunnelserres op een oppervlakte van 70 are”, vertelt Reweghs aan De Standaard. “Die serres gebruikten we al eerder voor de aardbeienteelt. Het materiaal dat we nodig hebben is gelijkaardig.” 

Lancering BelOmelon 

De gloednieuwe lijn meloenen van BelOrta zullen vermarkt worden onder het merk BelOmelon. “Met het oog op diversificatie en innovatie bij onze Belgische fruitteelt waren al verscheidene jaren testen aan de gang bij enkele proefcentra met rassen die geschikt waren voor een productie in onze contreien”, vertelt Glenn Sebregts van BelOrta. “Heel wat onderzoek, samen met een pak stielkennis van onze fruittelers, hebben geleid tot de eerste smakelijke Belgische meloen van het Charentais-type. Met deze nieuwe zomertopper zetten onze telers terug een mooie en belangrijke stap in de richting van diversificatie van het lokaal geteelde groenten- en fruitaanbod.” 

Eerste test 

Reweghs en Cuppens plantten hun eerste meloenen begin mei en amper twee maanden later, eind juni, konden ze de eerste vruchten al oogsten. “De meloenen groeiden onverwacht heel snel”, aldus Reweghs. “En dat heeft alles te maken met het warme weer van de voorbije maanden. Tot eind augustus zullen we meloenen kunnen plukken. Of we ze blijven telen, hangt van de rendabiliteit af. Voor dit jaar is dat zeker het geval, volgend jaar telen we dus opnieuw.”

Bron: De Standaard / Eigen verslaggeving

Beeld: Kristof Reweghs (@facebook)

This post is also available in: Nederlands

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*