
Kikkererwten, sojabonen, insecten, algen en zelfs bacteriën en schimmels zijn slechts enkele van de vele eiwitbronnen die in de toekomst een belangrijkere rol zullen spelen in een gevarieerde voeding. Het ontbreekt nog aan kennis en ervaring om deze nieuwe soorten eiwitten met succes te integreren in niet alleen smakelijke, maar ook hoogwaardige levensmiddelen. Daar komt nu verandering in dankzij de nieuwe eiwitverwerkingslijn in de Food Pilot in Melle, uitgebaat door ILVO en Flanders’ FOOD.

Jo Brouns, Vlaams minister van Landbouw, Voeding, Economie en Innovatie, huldigde op 24 november de eiwitverwerkingslijn met 20 nieuwe machines in. Dankzij deze infrastructuur kunnen voedingsbedrijven en onderzoekers het hele proces op proefschaal testen, van ruwe alternatieve eiwitbron tot puur, kant-en-klaar eiwitingrediënt.
De pilootlijn bestaat uit apparatuur waarmee elke stap – van het verzamelen van grondstoffen over eiwitconcentraten en isolaten tot getextureerde eiwitten – op semi-industriële schaal en onder gecontroleerde omstandigheden kan worden uitgevoerd. Dit betekent dat elk van deze processen kan worden geoptimaliseerd voor hoogwaardige, eiwitrijke levensmiddelen.
Talrijke subsidies

Voor de installatie ontvingen de partners een subsidie van 208 000 euro van het EFRO Plant Protein Pilot Project, een subsidie van 104 000 euro van VLAIO en steun van de provincie Oost-Vlaanderen. Bijdragen van ILVO via het VLAIO-project TexProSoy en cofinanciering van Flanders FOOD-leden droegen ook bij tot de uitvoering. De proeflijn zal in de toekomst worden uitgebreid met kleinere installaties in het kader van het Innolab-project, dat ook kan rekenen op een EFRO-subsidie van 512 000 euro en steun van de provincie Oost-Vlaanderen. De totale investering bedraagt meer dan 1,5 miljoen euro.
Lieve Herman, ILVO Afdeling Technologie en Voeding.
“Het verkrijgen van alternatieve eiwitingrediënten vereist verdere verwerkingsstappen die de functionele eigenschappen, de voedingskwaliteit en de smaak van het eiwit kunnen beïnvloeden. Het gebrek aan inzicht in deze drie aspecten wordt een knelpunt voor verder gebruik. Deze nieuwe proefinfrastructuur zal ons in staat stellen deze aspecten voor verschillende eiwitbronnen beter te begrijpen.
Jo Brouns, Vlaams minister van Landbouw, Voeding, Economie en Innovatie:
“Ik ben bijzonder verheugd dat ik vandaag de nieuwe verwerkingslijn voor voedseleiwitten kan inwijden. Het stelt bedrijven en onderzoekers in staat hun innovatieve idee te testen, te optimaliseren en op industriële schaal te produceren. Zo ondersteunen we het belangrijkste product van Vlaanderen, onze intellectuele capaciteit, en koppelen we die aan de praktische economie. Dankzij de samenwerking tussen ILVO en Flanders FOOD kunnen we echt succes boeken.
Inge Arents, FOOD Vlaanderen
“Met een proefinfrastructuur als deze krijgen voedingsbedrijven, ook in de vlees-, bakkerij- en zuivelsector, toegang tot onderzoek en innovatie om innovatieve, hoogwaardige, concurrerende en duurzame voedingsmiddelen te produceren, en zal het brede scala aan eiwitbronnen zijn weg vinden naar onze voeding.”
Tal van gegadigden om proeven uit te voeren
Verschillende gezamenlijke onderzoeksprojecten plannen reeds proeven met de nieuwe apparatuur. Het TexProSoy-project van Flanders FOOD, gesteund door VLAIO en in samenwerking met ILVO en de KU Leuven, onderzoekt de effecten van het extractie- en texturiseringsproces op de eigenschappen van Vlaamse soja-eiwitten. Het Vlaamse project FOOD ProFuNu, gesteund door VLAIO en in samenwerking met UGent, KU Leuven, ILVO en Thomas More, onderzoekt erwten-, meelworm-, spirulina- en paddenstoelproteïnen. Zij onderzoeken de effecten van de verwerking op de nutritionele en functionele kwaliteit, alsmede de effecten op de verteerbaarheid en de darmgezondheid.
Geef als eerste een reactie