Een paar brouwerijconglomeraten produceren het merendeel van het bier

De Internationale dag van het bierwerd voor het eerst gevierd in 2008 en wordt jaarlijks gevierd op de eerste vrijdag van augustus. Volgens de organisatoren is het “een wereldwijde viering van bier, die plaatsvindt in cafés, brouwerijen en achtertuinen over de hele wereld. Het is een dag voor bierliefhebbers overal ter wereld om een toast uit te brengen op onze brouwers en barmannen en om zich te verheugen in de grandeur van het bier!”

En terwijl bierliefhebbers over de hele wereld proosten op de schijnbaar eindeloze variëteit van hun favoriete drank, zoomen we uit om te laten zien hoeveel van de bierproductie in de wereld eigenlijk in handen is van slechts een paar brouwerijconglomeraten. De voorbije twee decennia hebben bedrijven zoals Anheuser Busch InBev, Heineken of Carlsberg honderden biermerken onder hun dak geconsolideerd, waardoor de consument over de hele wereld een illusie van keuze heeft.

Neem bijvoorbeeld de vijf meest waardevolle biermerken volgens Brand Finance, waarvan er vier toebehoren aan AB InBev, dat wereldberoemde merken bezit zoals Budweiser, Beck’s, Stella Artois, Leffe, Modelo en Corona. En hoewel het bedrijf gedwongen was de Amerikaanse activiteiten van de laatste twee aan Constellation Brands te verkopen wegens antitrustbezwaren in verband met zijn overname van Grupo Modelo, toont het toch aan wat een grote verscheidenheid aan internationale merken de grootste brouwerijgroep ter wereld bezit.

Je zou gemakkelijk naar een bar kunnen gaan en vijf verschillende bieren uit vijf verschillende landen, vijf continenten kunnen proberen, zonder te beseffen dat AB InBev je exclusieve bierleverancier voor die avond was. En hoewel we de laatste jaren een sterke groei van onafhankelijke ambachtelijke brouwerijen hebben gezien, wordt hun productie nog steeds in de schaduw gesteld door de eerder genoemde wereldwijde spelers. Volgens de Brewers Association hebben de 9.118 ambachtelijke brouwerijen in Amerika in 2021 24,8 miljoen vaten (ongeveer 30 miljoen hectoliter) bier geproduceerd. AB InBev alleen al produceerde bijna 20 keer zoveel, volgens officiële bedrijfscijfers die worden bijgehouden door hopspecialist BarthHaas. De zes grootste brouwerijgroepen in onze grafiek waren vorig jaar samen goed voor ongeveer 65 procent van de wereldwijde bierproductie, tegen 60 procent in 2020. Ondertussen zijn de 40 grootste brouwerijgroepen ter wereld goed voor 91,4 procent van de wereldwijde bierproductie in 2021, wat laat zien hoe klein de impact van onafhankelijke brouwers op wereldschaal is.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*