Een originele brouwerij in een voormalige kerk

In Malonne, een landelijke deelgemeente van de Waalse hoofdstad Namen, ontdekken we een artisanale brouwerij. Die bevindt zich in een voormalige kerk. Een bijzondere plaats, maar ook een brouwerij met een  eigen verhaal en een sterke lokale verankering.

Deze brouwerij is een fraai voorbeeld van hoe een eerder kleinschalige producent van bier die zich op een opvallende manier weet te profileren in deze woelige (voedings)tijden.

Kerk

Het verhaal van La Brasserie du Clocher (www.brasserieduclocher.be) start in 2015. Deze kerk-kapel is ruim honderd jaar oud. Op een bepaald moment werd de eredienst hier echter opgeheven. Een deel van het meubilair verhuisde naar de hoofdkerk van Malonne. Daaropvolgend lanceerde destad Namen in 2015 een officiële oproep op zoek naar geïnteresseerde partijen om het beheer van deze kerk over te nemen. Uiteindelijk viel de keuze op het brouwerijproject van twee bierliefhebbers uit Malonne.

De vrij unieke “superfles” met twee liter edel gerstenat.

Bierliefhebbers

Merkwaardig genoeg gaat het om twee mannen (Jean en Alex) die overdag hun hoofdberoep als informaticus uitoefenen, maar die ’s avonds en in de weekends graag als amateur bier brouwden in achterkeukens, kelders of garages. Ze waren al een tijdje op zoek naar een ruimer brouwlokaal, en door het gebruik van deze voormalige kerk konden ze hun bierbedrijf niet alleen lokaal in het dorp verankeren, maar konden ze tevens met een opvallende productie- én promotieplek uitpakken.

Samen met een aantal vrijwilligers (die vooral uit het dorp afkomstig waren) werd het gebouw opgeknapt en voorbereid op de komst van de brouwketels. Om de bouwkundige stabiliteit van de toren te kunnen behouden, werd de klok (noodgedwongen) naar beneden gehaald en vervolgens vlakbij de brouwruimte geplaatst. Dit leidde in een zekere zin tot het idee om deze plek tot “Brouwerij van de Klokkentoren” om te dopen. Om de promotie van dit geheel te kunnen verzorgen, trad onze gesprekspartner Louis Simon halftijds in dienst van de brouwerij.(De rest van zijn beroepsleven wordt eveneens door informatica gedomineerd).

Verschillende biersoorten.

Vaste en wisselende biersoorten

Begin 2016 werd de eerste biersoort gelanceerd, meer bepaald Philomène Florale, waarvan de naam naar hopbloemen verwijst. Daarna verscheen de Philomène HoptimAle, ofwel een eigen versie van een Engelse “pale-ale”, waarbij vier verschillende hopsoorten gebruikt worden. De Philomène Cointessence is dan weer een “pittig bruin biertje”, waarvan de smaak een zekere bitterheid in zich draagt.

Tenslotte werden er ook nog een viertal “seizoensbieren” uitgedokterd en in het leven geroepen. Dit betekent dan ook dat deze bieren elk jaar afwisselend in de lente-zomer-herfst-winter geserveerd worden. Bij elk seizoen wordt het recept van het vorige jaar herhaald. Op deze manier blijft het biergebeuren hier spannend en afwisselend voor zowel de brouwers als de consumenten.

Een artisanale aanpak

De basisingrediënten (water, granen, hop, kruiden, …) zijn zoveel mogelijk van lokale of Belgische oorsprong. Enkele doelbewuste productiekeuzes om een zo natuurlijk mogelijke vloeistof te bekomen, bestaan erin om het bier helemaal niet te filteren en te pasteuriseren. Als we het goed begrepen hebben, wordt het brouwsel op een bepaald moment afgekoeld, waardoor de afvalstoffen aan elkaar klitten en vervolgens weggeschept kunnen worden.

Nog een andere merkwaardigheid is het Engelse systeem van “dry hopping”, waarbij de hoppe droog en volgens het principe van een theezakje met het brouwsel in contact komt.

In principe wordt zowat alles in eigen huis (brouwerij) gedaan, van brouwen tot bottelen. Zelfs de bieretiketten en -logo’s werden in eigen beheer door de informaticalustige brouwers ontworpen. Verder werd er ook een brouwer in dienstverband aangeworven voor de doordeweekse (en bijna dagdagelijkse) activiteiten. Merkwaardig genoeg gaat het om de zoon van een wijnbouwer uit Toulon (Zuid-Frankrijk), die hier professioneel in ons bierland verzeild raakte (en die binnenkort met een jonge Belgische vrouw in het huwelijk treedt).

Lokale verankering

Brouwinstallaties en de huidige ontvangstplek nabij de ingang (natte vloer op de grond vanwege “kuisdag”).

Vanaf het begin werd er dus doelbewust naar een lokale verankering gestreefd. De uitstraling van deze kerkbrouwerij is ook een vorm van promotie voor het dorp. Zo worden de bieren van deze brouwerij op één of andere manier verwerkt in de producten van de plaatselijke bakker, slager en kaasmaker. Het organische restafval dat bij het brouwproces verwekt wordt, gaat als voeding naar de koeien van een nabijgelegen landbouwbedrijf.

Door deze lokale verankering kan deze brouwerij zich in elk geval op een duidelijke en vooral opvallende manier onderscheiden. Dit is noodzakelijk binnen een hypercommerciële omgeving van de brouwerswereld waar er enorm veel concurrentie is, ook al door de opkomst van talloze micro-brouwerijen.

Brouwinstallaties

Marketing

Tot nu toe worden de bieren van deze “klokkentorenbrouwerij” vooral verkocht in Namen en in de rest van Wallonië. Een zeer belangrijke doelgroep voor deze brouwerij is de horeca (restaurants). “De mensen leren onze bieren op een ‘smakelijke’ manier kennen. Het gevolg is dat ze daarna wel eens bij ons komen aankloppen voor een biertje.” Maar de afgelopen tijd was zwaar. Tijdens de corona-lockdowns moest er heel wat bier weggegoten worden. Een hele tijd moest er dan ook noodgedwonen met een webshop gewerkt worden. Die is ondertussen al weer opgedoekt omdat de tijden bijna weer normaal zijn. “Voor ons blijft het rechtstreekse, fysieke contact met de klant het belangrijkste verkoopsargument.”

Er zijn in elk geval plannen om een heus cafégedeelte uit te bouwen, die als een onvervalste ontmoetingsplek voor dit dorp dienst kan doen (nu is er al één zondag per maand een soort “opendeurdag”). En binnenkort komt er ook nog een vierde vaste biersoort, meer bepaald Philomène Céleste.

Zelf ontworpen verpakking in de vorm van een kerktoren

Een opvallende marketingtool is een soort kartonnen bierpallet in de vorm van een kerk. En dit geldt eveneens voor de vrij unieke “superfles” met twee liter edel gerstenat.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*