Een leven lang gezond eten met ‘Gezonde hapjes’

Hoe vroeger kinderen gezonde eetgewoonten aanleren, hoe groter de kans dat ze die hun leven lang volhouden. Dit kan soms een uitdaging zijn voor zorgverleners. Jonge kinderen hebben vaak een eigen wil en kiezen niet automatisch voor gezonde voeding. Met dit nieuwe informatiepakket wil NICE ouders de instrumenten in handen geven waarmee zij hun jonge kind op een gezonde en ontspannen manier kunnen leren eten.

Een gezonde voeding en levensstijl van jongs af aan draagt bij tot een optimale groei en ontwikkeling en verhoogt de kansen op een goede gezondheid, nu en in de toekomst. Dat is algemeen bekend.

Er moet meer aandacht worden besteed aan gezonde voeding en een gezonde levensstijl.

Begin juni publiceerde Kind en Gezin cijfers waaruit blijkt dat het aantal kinderen met overgewicht in Vlaanderen de afgelopen jaren is blijven stijgen. Uit een eerder rapport bleek dat het aantal kinderen met overgewicht toeneemt met de leeftijd. Daarom geeft NICE (Voedingsvoorlichtingscentrum), in samenwerking met het Vlaams Instituut voor Gezond Leven, Eetexpert, de Vlaamse Vereniging voor Kindergeneeskunde en de Vlaamse Vereniging van Diëtisten, gehoor aan de oproep om te blijven focussen op preventie door nieuw informatie- en sensibiliseringsmateriaal te publiceren over voeding en gezonde eetgewoonten voor kleuters.

Kant-en-klaar en licht verteerbaar

Het boekje Gezonde snacks voor kinderen bevat praktische informatie over gezond eten en gezonde eetgewoonten voor kinderen van 3 tot 6 jaar. De inhoud is gericht op ouders, grootouders en opvoeders. Het staat vol met nuttige weetjes en leuke tips. De voedselvrienden in het boek maken het gemakkelijk om kinderen te betrekken in de wereld van lekker en gezond eten. De inhoud van het boekje stemt overeen met de algemene voedingsaanbevelingen van de Belgische Gezondheidsraad en de Voedingsdriehoek.

Met jonge kinderen werken aan gezonde voeding is meer dan een leuke vakantie- of weekendactiviteit. Als je kinderen regelmatig bij het koken betrekt, kun je ze ook op een spontane manier veel leren over gezonde voeding. Het boekje bevat kindvriendelijke recepten die samen kunnen worden uitgeprobeerd.

Bestel het of bekijk het gratis online.

Het boekje “Gezonde hapjes voor kinderen” kan gratis worden besteld, maar is ook in interactieve vorm beschikbaar om online door te bladeren of te downloaden. Wij volgen zorgvuldig de algemene voedingsaanbevelingen en houden alle informatie in de online versie actueel.

Online spel voor jonge kinderen

Playful Eating Friends betrekt uw kind ook in een eenvoudig “kijk eens wat ik nu eet” online spel. Dit is een leuke manier voor jonge kinderen om te leren over gezond eten.

Voor voedings- en gezondheidsdeskundigen

Naast het boekje ‘Gezonde hapjes voor peuters’ bevat de online toolkit ‘Gezonde hapjes voor peuters’ aanvullende informatie en hulpmiddelen om ouders en opvoeders te helpen met vragen over gezond eetgedrag en kindervoeding.

Voor kleuteronderwijzers

Ook kleuteronderwijzers spelen een belangrijke rol bij gezonde voeding. Met behulp van de brochure “Gezonde hapjes voor kinderen” kunnen scholen ouders van kleuters informeren over en bewust maken van het belang van gezonde voeding voor hun kinderen en ouders motiveren om deel te nemen aan het voedingsbeleid van de school.

Het concept “Gezonde hapjes

Gezonde hapjes voor kinderen” vervangt de populaire informatiebrochure “1 2 3 aan tafel” en is de eerste in een reeks van drie

de eerste van een serie van drie brochures. “Gezonde hapjes voor fijnproevers” (kinderen van 6 tot 12 jaar) en “Gezonde hapjes voor thuisblijvers” (tieners van 12 tot 18 jaar) gaan in het najaar van 2021 van start.

1 Comment

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*