Een goed voedselbeleid baseert zich op wetenschappelijke kennis

European Livestock Voice heeft in Zaragoza, Spanje, een wetenschappelijke bijeenkomst gehouden om de noodzaak te bespreken van een wetenschappelijke basis bij het creëren van een doeltreffend beleid voor een gezond en duurzaam voedselsysteem. De vergadering benadrukte het belang van het kweken van bewustzijn over de duurzaamheid van productieketens en de waarde van voedingsmiddelen op basis van dieren voor de samenleving en de volksgezondheid.

Professionals uit de vee- en vleesketen moeten Europa bewust maken van de duurzaamheid van hun productieketens. Dit omvat de toegevoegde waarde van vlees en andere voedingsmiddelen van dierlijke oorsprong voor de samenleving en de volksgezondheid. Alleen op basis van wetenschappelijke informatie kunnen nationale en Europese overheden effectief beleid ontwikkelen voor een gezond en duurzaam voedselsysteem.

Een evenwichtig debat over de politieke, economische en sociale uitdagingen van de Europese vee- en vleessector is absoluut noodzakelijk. Dit was het uitgangspunt van een nieuwe wetenschappelijke bijeenkomst die European Livestock Voice in Zaragoza, Spanje, heeft georganiseerd als vervolg op het symposium van afgelopen mei 2022.

Media

Het streven van de EU naar meer voedsel van plantaardige oorsprong en minder voedsel van dierlijke oorsprong kan leiden tot een minder gezond voedingspatroon, waarschuwt Alice Stanton van het Royal College of Surgeons of Ireland: “Het is belangrijk voor de volksgezondheid dat voedingsmiddelen van dierlijke oorsprong opgenomen blijven in nationale en internationale voedingsaanbevelingen. Wetenschappers, beleidsmakers en voedselproducenten moeten kritisch zijn ten aanzien van voedings- en gezondheidsboodschappen. De media beweren dat goed nieuws geen nieuws is, en slecht nieuws wordt vaak belicht, zelfs als er geen solide wetenschappelijk bewijs is. ‘Vaak wordt te weinig aandacht besteed aan de positieve gezondheidsaspecten van vleesconsumptie, zoals het voorkomen van tekorten aan voedingsstoffen, vitaminen en sporenelementen’, aldus Stanton.

Ook Frédéric Leroy van de VUB roept op tot hoge wetenschappelijke normen: “In het huidige debat over de toekomst van de dierlijke landbouw hebben simplistische en bekrompen standpunten te vaak de overhand. De Dublin Declaration of Scientists (www.dublin-declaration.org) van oktober 2022 reageert hierop door te wijzen op de vele maatschappelijke voordelen van duurzame veehouderij. Ongeveer 900 wetenschappers hebben de verklaring ondertekend.

Duurzaamheid

De Farm to Fork-strategie van de EU zet sterk in op de bevordering van biologische veeteeltsystemen. Miguel Angel Higuera van de Spaanse organisatie Anprogapor heeft berekend dat de koolstofvoetafdruk per kilo vlees in de biologische varkenshouderij hoger is dan in de conventionele varkenshouderij. Dit voorbeeld laat zien dat intuïtie niet altijd de beste raadgever is bij het kiezen van gezond en duurzaam voedsel. Biologisch vlees is dus niet zo goed voor het klimaat als de gemiddelde consument denkt en wil geloven.

Netwerk

Het netwerk dat bijeenkwam in Zaragoza werd bijgewoond door meer dan 100 deskundigen uit verschillende Europese landen en blijft nog steeds actief om wetenschap en dus objectieve informatie mee te nemen in het beleid en de beeldvorming over dierlijk vlees.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*