Ecotrophelia België gaat naar Apéronia van UCL

Apéronia van het team van de UCL (Louvain-la-Neuve) heeft de Belgische voorronde van de Europese studentenwedstrijd Ecotrophelia gewonnen met de veganistische dip van aroniabessen. De wedstrijd werd dit jaar in Technopolis in Mechelen gehouden en de winnaar kan in oktober deelnemen aan de Europese finale in Keulen.

Op 26 april beleefden studenten, voedingsdeskundigen, samen met mensen uit de hele voedingssector het Food Forward Event waar 15 innovatieve voedselproducten (zie onder), ontwikkeld door studententeams deelnamen aan de Food At Work Ecotrophelia Awards. De teams waren afkomstig van de UCLouvain, Universiteit Gent, Haute Ecole Charlemangne, Haute Ecole de la province de Liège, Haute Ecole Louvain en Hainaut, Thomas Moreen en Université Libre de Bruxelles. Vier trends stonden overduidelijk centraal: plantaardig, gezondheid, het gebruik van reststromen en makkelijk om te gebruiken/bereiden.

Eerste, tweede prijs en publieksprijs

Winnaar van de Ecotrophelia Award België was het textra eam van UCL met Apéronia, een dip met extra gezondheidskwaliteiten

Apéronia, een inzending van de UCL behaalde de eerste prijs. Aperonia, een paarse dip gemaakt met aroniabessen, bieten en crackers met Provençaalse kruiden beviel vooral omwille van de gezondheidsaspecten en de lekkere smaak. Aroniabessen staan bekend om hun hoge gehalte aan antioxidanten, die de gezondheid van hart en bloedvaten kunnen verbeteren en het cholesterolgehalte kunnen verlagen.

Tweede prijs, publieksprijs en eervolle vermelding

De tweede prijs was voor PORspice en de eervolle vermelding voor Ooh My Pancakes

ProSpice werd de tweede met hun eiwittensupplement, waarmee je plantaardige proteïnen makkelijk toevoegt aan elke maaltijd. Tenslotte behaalde CRUNCH de publieksprjs met hun eiwitrijke topping, gemaakt van bijproducten van de walnootolieproductie. Het product is duurzaam, innovatief en vol van smaak, dankzij het gebruik van natuurlijke componenten zoals zeewier, citroenschil, ui en knoflookpoeder slakkenvlees. Een eervolle vermelding ging naar Oah My Pancakes van de Universiteit van Gent.

De publieksprijs ging naar Crunch

De deelnemers

 • Mini Dei UCLouvain
 • Oah My Pancakes Universiteit Gent
 • Pralliflora (zonder lactose) Haute Ecole Charlemagne
 • Cake Gloesener Haute Ecole de la province de Liège
 • Greenshape Haute Ecole de la province de Liège
 • Crnch -topping zeewier CRNCH Universiteit Gent
 • Hydromel – bijen Hydromel Pops Haute Ecole de la province de Liège
 • COLZYER’s HELHA chips Colzyer’s Haute Ecole Louvain en Hainaut
 • Apérona – god voor hart UCL Apéronia Université Catholique de LouvainProSpice
 • ProSpice-Thomas More
 • Breda Fuse – Helha bier met brood Bread-Fuse Haute Ecole Louvain en Hainaut
 • Ice Cracker ULB Ice Cracker Université Libre de Bruxelles
 • Mini-Cruncheez Haute Ecole Louvain en Hainaut
 • Veg Brown Thomas More aardappelen restgroenen
 • June, Université Catholique de Louvain

Andere producten waren bijvoorbeeld maïschips met canolaolie, Russische drank gemaakt van oud brood en veganistische chocoladetaart gemaakt van fruit en groenten. Tijdens het evenement konden de aanwezigen de producten proeven en luisteren naar de sprekers die de uitdagingen in de voedingsindustrie belichten. Het publiek kon stemmen op hun favoriete voedselproduct en de winnaars werden op het einde van de namiddag, na de uitgebreide tasting, bekendgemaakt.

Apéronia, een paarse dip gemaakt met aroniabessen, bieten en crackers met Provençaalse kruiden. De paarse dip van aroniabessen gecombineerd met de zoetheid van biet en versterkt met een vleugje zuur smaakt lekker en is gezond. Aroniabessen staan bekend om hun hoge gehalte aan antioxidanten, die de gezondheid van hart en bloedvaten kunnen verbeteren en het cholesterolgehalte kunnen verlagen. Apéronia is een natuurlijke, veganistische en conserveermiddelvrije optie die lokale biologische producenten steunt. Het is een smakelijk alternatief voor traditionele zoute en vette hapjes waar je je na het eten schuldig over voelt. Geniet van Apéronia met vrienden voor een gezond en heerlijk aperitief.

Lees hier meer over deze inzendingen en de award

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*