
De innovaties die zijn ontwikkeld door de teams die deelnamen aan de Food At Work Ecotrophelia Awards laten zien dat jongeren op drie verschillende manieren vorm willen geven aan het voedsel van morgen: duurzaam, plantaardig en gezond.



Ten eerste willen de jongeren voedselverspilling voorkomen door meer afval van de voedingsindustrie te hergebruiken.
Duurzaam
“Duurzaamheid is ook een prioriteit voor de jongeren. We hebben vastgesteld dat verschillende teams afval op creatieve manieren hergebruikten om lekkere en evenwichtige producten te maken. Dat is belangrijk omdat het stappenplan van de Belgische voedingsindustrie ernaar streeft om tegen 2025 de voedselverspilling in de hele voedselketen met 30% te verminderen”, legt Bart Buysse uit. Voorbeelden van innovatieve oplossingen om voedselverspilling tegen te gaan.
Plantaardig
Een tweede belangrijke trend is dat jongeren meer plantaardige voedingsmiddelen in hun gerechten verwerken. Zij doen dit vaak op creatieve manieren, door plantaardige en dierlijke ingrediënten te combineren in hybride producten. Op die manier spelen zij in op de groeiende groep consumenten die kiest voor flexitarisme zonder aan smaak in te boeten. Voorbeelden van innovatieve oplossingen voor flexitariërs.
Gezond
Ten derde kiezen jongeren voor gemak zonder hun gezondheid in gevaar te brengen. Zij willen snel kunnen genieten van evenwichtige en smakelijke producten, of het nu bij het ontbijt, de lunch, het tussendoortje of het avondeten is. Voorbeelden van innovatieve oplossingen met de nadruk op gebruiksgemak.
“Het is geruststellend te zien dat ook jongeren lekker eten, innovatie en duurzaamheid weten te waarderen. Dit zijn ook de leidende beginselen van de Belgische voedingsindustrie. We hopen dat in de komende jaren veel getalenteerde jonge mensen een boeiende job zullen vinden in onze voedingsbedrijven, waar ze een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan het voedsel van morgen”, besluit Bart Buysse.
Duurzaam
- WheyMore: een alternatief voor broodbeleg of saus, op basis van wei
- Ooft: een booster shot op basis van afgekeurde peren
- Gin’eco: een Belgische gin op basis van aardappelschillen
- Crack’o’Sphere: aperitiefcracker met vulling op basis van lelijke groenten
- Zoost: een energiedrank op basis van sinaasappelschillen
Plantaardig
- Chipeulata: een hybride worst met zowel varkensvlees als witte bonen en linzen
- Veclair: een vegan en allergeenvrije mix voor eclairs
- Walt: een vegan en allergeenvrije Brusselse wafel
- Wacko Yaco: een mocktail op basis van yacon
- Poti-flan: een flan gemaakt van wortelen en pompoen
- Nom Di Jus: een multi-vruchtensap met notenmelk
Gezond
- Hempmix: evenwichtige zoete en zoute koekjes met hennepzaad
- Quickly Crunch: een deeg om snel en evenwichtig te ontbijten
- Salicroc: een gezouten aperitief cracker met zeekraal
- Yacookie: een vezelrijk koekje, met yacon en zonder suiker
- Easy peaces: eiwitrijke fingerfood, op maat van mensen met een motorische beperking
Geef als eerste een reactie