Economie in België kende tijdens tweede kwartaal van 2023 slechts beperkte groei

De economische activiteit in België vertoonde een zwakke groei, met een toename van slechts 0,2% in het tweede kwartaal van 2023 in vergelijking met de drie voorgaande maanden. De trage groei wordt grotendeels toegeschreven aan de slabakkende industrie, die gebukt gaat onder de gestegen energiekosten. Econoom Peter De Keyzer wijst erop dat de industriële sector voor uitdagingen staat door de hogere energieprijzen, de wereldwijde concurrentie en regelgevende factoren.

De Nationale Bank van België meldde een bescheiden groei van 0,2% van het bruto binnenlands product (BBP) voor het tweede kwartaal, een daling ten opzichte van de 0,4% groei in het voorgaande kwartaal. Deze vertraging wordt voornamelijk toegeschreven aan een daling van de toegevoegde waarde van de industriële sector met 1%.

De Keyzer benadrukt dat de industriële sector al verschillende kwartalen op rij ondermaats presteert. Hij merkt op dat de hogere energieprijzen, die relatief hoog zijn in vergelijking met mondiale normen, de Europese industrie beïnvloeden. Zowel China als de Verenigde Staten trekken actief industrieën naar hun kusten, waarbij maatregelen zoals de Inflation Reduction Act in de VS investeringen in groene energie aanmoedigen.

USA en China

De Keyzer noemt ook de impact van versnelde wetgeving in grote economieën zoals de VS en China, wat leidt tot snellere projectgoedkeuringen. (De Verenigde Staten maakten een recordbedrag van 369 miljard dollar vrij voor investeringen in groene energie, nvdr.) Bij ons is dit een heel ander verhaal. Dit wordt geïllustreerd door de uitdagingen op het gebied van regelgeving waarmee een groot chemisch bedrijf (ineos, nvdr) werd geconfronteerd bij zijn investering van €3,5 miljard in de Antwerpse haven.

Andere factoren die bijdragen aan de economische neergang zijn de tragere groei van de bouwsector, mogelijk beïnvloed door stijgende rentevoeten en materiaalkosten, en vergunningsgerelateerde problemen. Daarnaast heeft de stagnatie van de Duitse economie, een belangrijke economische speler in Europa ook België getroffen vanwege de nauwe economische banden.

Toegenomen koopkracht

Hoewel de Belgen een aanzienlijke koopkracht hebben gewonnen dankzij de automatische loonindexering, heeft dit zich niet vertaald in de verwachte economische groei.

De vooruitzichten blijven somber, met signalen die erop wijzen dat de groei in het derde kwartaal zal blijven afnemen. De Keyzer benadrukt dat België zich moet richten op zijn aantrekkelijkheid als investeringsbestemming. Het einde van gunstige factoren zoals globalisering en toegang tot goedkope energie betekent dat België zijn investeringsklimaat moet verbeteren en regelgevende processen moet stroomlijnen om economische groei te stimuleren.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*