ECCA kiest voor Eurofins en wordt Belgiës grootste laboratorium voor voedings- en milieuanalyses

Tom Benijts, co-CEO van ECCA: “Om een rol van betekenis te kunnen blijven spelen, hebben we investeringen, expertise en schaalbaarheid nodig. Eurofins kan en wil ons daarbij helpen.” Met deze deal positioneert ECCA zich meteen als het grootste laboratorium voor voedings- en milieuanalyses in België.

Gestage groei

Toen Eva Benijts en haar broer Tom in 2017 het roer overnamen van hun vader, richtten ze zich op het stimuleren van extra groei. Ze verhoogden het investeringsbudget voor het geaccrediteerde laboratorium aanzienlijk en richtten hun inspanningen op verkoop, marketing en klantenservice. Deze inspanningen wierpen hun vruchten af, zoals Tom Benijts uitlegt: “In de afgelopen 5 jaar is onze omzet gestegen tot €14 miljoen en we hebben nu meer dan 150 professionals in dienst. Onze inspanningen hebben resultaten opgeleverd, maar om in de toekomst een rol van betekenis te kunnen spelen in onze sector zijn schaalbaarheid en extra financiële middelen nodig.”

Om een ‘one-stop-shop’ te blijven voor zijn klanten moet ECCA een breed spectrum aan analyses blijven aanbieden. De integratie in een grote laboratoriumgroep zoals Eurofins geeft ECCA toegang tot een aanzienlijk bredere markt en de nodige financiële middelen om verder uit te breiden in specifieke analyses.

Het grootste laboratorium van België

Eurofins bezit momenteel 6 laboratoria in België, waarvan twee in deze sector: Eurofins Food Testing Belgium, een microbiologisch lab in Nazareth, en Eurofins Euraceta, een voedingslaboratorium in Villers-le-Bouillet, overgenomen in december 2022. Eurofins is al marktleider in de milieusector met laboratoriumactiviteiten in Nederland. Frederic Dupont, Managing Director van Eurofins Environment: “De overname van ECCA versterkt ons marktaandeel en vergroot onze laboratoriumcapaciteit in België aanzienlijk. Bovendien kunnen we nu gebruikmaken van de expertise van 150 gemotiveerde en gespecialiseerde ECCA-medewerkers, die een uitstekende reputatie hebben in de sector. Uiteindelijk komt deze overname de klanten ten goede doordat het analyseaanbod enorm wordt uitgebreid en onze lokale expertise verder wordt verstevigd.

Win-win

ECCA en Eurofins hebben nu de taak om de drie entiteiten in Merelbeke, Nazareth en Villers-le-Bouillet te integreren. Tom Benijts: “Dat wordt de uitdaging voor de komende twee jaar. We kunnen de structuur in België helpen vormgeven, onze waarden, normen en manier van werken behouden en verder groeien op manieren die voorheen buiten ons bereik lagen.” Eva Benijts voegt hieraan toe: “Deze integratie zal helpen bij het uitbreiden van onze diensten, het versterken van onze concurrentiepositie en het benutten van synergieën binnen de groep. Bovendien biedt deze overname nieuwe kansen voor onze medewerkers. Het is een win-win voor beide partijen.” De twee co-CEO’s, Eva en Tom Benijts, zullen een actieve rol blijven spelen in de nieuwe entiteit.

* Met meer dan 61.000 werknemers in ongeveer 900 laboratoria en 61 landen bieden de entiteiten van Eurofins een portfolio dat meer dan 200.000 analytische methoden omvat.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*