De Waalse coöperatie Société du Terroir in Geer produceert “reBEL”-chips

Er is een nieuw merk van huisbereide chips te vindenin de rekken van de natuurvoedingswinkels. Het product wordt geproduceerd door een coöperatie van landbouwers uit de streek van Geer. Zij brengen de reBEL-chips op de markt, die – zoals de naam aangeeft – de dingen net ietsz anders aanpakt.

Deze coöperatie, gevestigd in Geer – over de taalgrens in Haspengouw – is gespecialiseerd in de productie van aardappelen voor de versmarkt. Ze werd opgericht in het begin van de jaren 2000 door de samenwerking van vier landbouwers. Ondertussen telt de coöperatie een twintigtal producenten. Ze telen vooral groenten, maar ook aardappelen. Om het bestaande irrigatiesysteem rendabeler te maken, bedachten enkele boeren om ook aardappelen te gaan telen. Een teelt die niet aan het systeen van vruchtwisseling gebonden is. De aardappelen werden verkocht op de markt voor verse aardappelen.

Gezamenlijke opslag

De telers hadden al snel beslist om de opslag- en distributiemiddelen gezamenlijk te bouwen en te gebruiken. Zij richtten daarom de “Société du Terroir de Geer ” (STG) op. Elke coöperant verbouwt zijn eigen percelen en levert zijn producten aan de coöperatie. De STG organiseert de plant- en oogstplannen, maar de coöperant is zelf verantwoordelijk voor het planten, de controle van de gewassen en de oogst. De coöperatie is verantwoordelijk voor het sorteren, opslaan en verkopen van de aardappelen. Elke coöperant ontvangt een vaste vergoeding voor zijn productie, met toeslagen op basis van kwaliteit en opbrengst. De agronoom van STG, Alexis de Marneffe, heeft momenteel de leiding over het reBel-project.

Bio

De laatste jaren zijn veel leden van de coöperatie overgeschakeld op biologische landbouw om tegemoet te komen aan de groeiende vraag naar biologische groenten. Vandaag is bijna de helft van de leden betrokken bij biologische landbouw. Aangezien de markt voor biologische aardappelen enerzijds kleiner is, maar er anderzijds een groeiende markt is voor verwerkte producten, leek het logisch om biologische chips te gaan produceren. “Voor de productie van chips gebruiken we vooral multifunctionele rassen zoals Agria of speciale aardappelen zoals Edony. Wij dachten dat er in 2021 een onderproductie van onze biologische producten zou zijn. De rassen die we hebben gebruikt, hebben het echter niet al te slecht gedaan en het verwerkte product was uitstekend.”

De ganse keten controleren

“Het doel van de coöperatie is altijd geweest om de hele aardappelcyclus te kunnen controleren. Dit geldt ook bij de productie van chips. We hebben altijd al een deel van onze eigen productie willen verwerken. Zo is drie jaar geleden het idee ontstaan om chips te produceren. Begin september werd het werkelijkheid, toen onze eerste chipsverpakkingen op de markt werden gebracht.”

“Wanneer de aardappelen hier aankomen, zijn ze al gewassen, gesorteerd en in kratten verpakt vanuit het gebouw aan de overkant van de weg. We zien hoe ze in een trechter met water worden gegoten – bevochtiging zorgt ervoor dat ze gemakkelijker in de machine glijden – voordat ze, op de lopende band, naar de snijmachine worden gebracht. In enkele seconden gaan honderden dunne schijfjes aardappel in de olietank waar ze na vijf minuten als chips tevoorschijn komen. “Dit proces is niet te vergelijken met die van de gewone verwerkende industrie. Daar bakt men in-line af, waarbij de aardappelen aan één kant op een transportband binnenkomen en continu over de hele lengt worden gebakken”, legt de productiemanager uit. “Bij ons is het een kleine hoeveelheid aardappelen die elke keer de frituur ingaat om gebakken te worden. De chips worden op een lopende band gedroogd en gescheiden van de minder goed gevormde chips, vervolgens worden ze gekruid naar gelang van de smaak (en behoefte) van de dag, en tenslotte verpakt.

“Het lijkt eenvoudig, maar “we leren nog elke dag om de machines en het bakken van de aardappelen volgens de variëteiten beter onder de knie te krijgen”, geeft Alexis de Marneffe toe. “De productieruimte is 350 vierkante meter groot. Drie mensen werken daar. Eén houdt toezicht op het bakproces, de tweede is verantwoordelijk voor het sorteren en de derde voor het verpakken. “Deze productiemethode leidt tot kleine volumes in vergelijking met de grote merken. Maar we hebben een productielijn die ons in staat stelt om dingen professioneel te verwerken Het gaat hier wél om een professionele “grootkeuken” die aan het eind van de productiedag twee uur lang van boven tot onder schoon wordt geschrobd.

Biologische winkels en lokale bedrijven

Door het bakken in de frituur zijn de chips krokanter omdat de temperatuur eerst daalt wanneer ze in de frituurpan worden ondergedompeld. reBel is momenteel verkrijgbaar in vier smaken: gerookte paprika, zwarte peper, zeezout en tijm en rozemarijn. Aanvankelijk richtten we ons op de klassieke kruidenmengsels. Speciaal voor ons is er een nieuwe smaak ontwikkeld met een mix van kruiden.

De naam “reBel” betekent “dingen anders doen”. “We willen de dingen anders doen. We willen van lokale, ambachtelijke en milieuvriendelijke aardappelen chips maken die op een duurzame manier geproduceerd zijn. We gebruiken onder andere folieloze verpakkingen om recycling te vergemakkelijken. Ons productieafval wordt naar Biogaz* gebracht, 300 m verderop. Zonnepanelen leveren de helft van de elektriciteit voor de koelcellen en we streven ernaar om binnen 10 jaar zelfvoorzienend te zijn op vlak van energie.

De ambachtelijke biologische chips zijn al verkrijgbaar in bio-winkels, delicatessenzaken en enkele supermarkten in de regio Geer. “De eerste reacties zijn positief en dat is voor ons eigenlijk het allerbelangrijkste. Op lange termijn hopen we op koers te blijven en dagelijks te produceren, maar we geven onszelf de tijd om de consument voor ons te winnen.”

  • Biogas du Haut Geer is een hernieuwbare energie-industrie. Het is gebaseerd op het principe van biomethanisering, waarbij uit plantaardig afval elektriciteit en warmte wordt geproduceerd

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*