Duurzaam verpakkingsmateriaal uit oud brood

Een team van (bio)scheikundestudenten van HOGENT heeft uit oud broodafval een biologisch afbreekbaar verpakkingsmateriaal ontwikkeld. Momenteel worden “packaging peanuts”, die worden gebruikt om breekbare voorwerpen te beschermen, gemaakt van fossiele brandstoffen.

Packing peanuts worden vaak gebruikt als opvul- en dempingsmateriaal om beschadiging van breekbare voorwerpen tijdens het vervoer te voorkomen. Met de komst van het online winkelen is ook het gebruik van packing peanuts sterk toegenomen. “Maar tegenwoordig zijn ze zeer schadelijk voor het milieu omdat ze vaak van plastic en ‘‘virgin-grondstoffen’’ zijn gemaakt,” zeggen de HOGENT-studenten.

Door deze packing peanuts te maken van oud brood van grote bakkerijen, wilden deze studenten dubbel scoren. “De grondstof voor ons biologisch brood is uitsluitend voedselafval, en wij vervangen een zeer vervuilend verpakkingsproduct door een biologisch afbreekbare en duurzame oplossing. Op die manier kunnen we waarde toevoegen aan een reststroom van brood”, legt Niels Sioen, teamleider van de studentengroep, uit. De studenten noemden hun packing peanuts ‘Loaf Foam’.

Het grote voordeel is dat deze packing peanuts ‘Loaf Foam’ op basis van zetmeel oplosbaar zijn in water, terwijl conventionele packing peanuts moeten worden opgelost in aceton. “Deze innovatie past perfect in het kader van een circulaire en groene bio-economie, die veel aandacht krijgt met het oog op de klimaatuitdagingen”, aldus HOGENT.

Met hun Loaf Foam wonnen de studenten de derde plaats in de Student Innovation Challenge Europe 2021. De studenten willen nu een start-up oprichten om hun idee op de markt te brengen. Zij worden daarbij ondersteund door het HOGENT E-Lab.

Bekijk de video die de studenten hebben ingediend voor de Biobased Student Innovation Challenge Europe 2021:

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*