Duitsland voert wet in tegen uitbuiting in de toeleveringsketen

Er zijn maar weinig Duitse bedrijven die ervoor zorgen dat in de toeleveringsketen aan fundamentele arbeids- en mensenrechtennormen wordt voldaan. Daarom introduceert Duitsland een wet om bedrijven verantwoordelijk te houden.

Duitse bedrijven zullen nu ter verantwoording worden geroepen als hun leveranciers kinderarbeid gebruiken of het milieu vervuilen. Op 2 maart 2021 heeft Duitsland met de goedkeuring van een nieuwe wet (Supply Chain Act) een stap gezet om bedrijven te dwingen verantwoordelijkheid te nemen voor arbeids- of milieuschendingen in hun wereldwijde toeleveringsketens.

Zware boetes

Deze wet voorziet in zware boetes van enkele honderdduizenden euro als blijkt dat buitenlandse leveranciers de mensenrechten of milieunormen hebben geschonden. Boetes kunnen oplopen tot twee procent van de jaaromzet van een onderneming als die meer dan 400 miljoen euro bedraagt. Dit meldt de website Deutsche Welle.

Bedrijven zijn verantwoordelijk voor elke stap: van grondstoffen tot eindproducten. “Deze wet beschermt werknemers tegen uitbuiting in de toeleveringsketens en waarborgt de mensenrechten wereldwijd”, aldus minister van Economische Zaken Olaf Scholz. “In de toekomst zal het duidelijk zijn dat ‘Made in Germany’ ook respect voor de mensenrechten betekent.”

De door de SPD geleide ministeries van Ontwikkeling en Arbeid wilden de wet oorspronkelijk ook van toepassing laten zijn op kleine ondernemingen, maar trokken deze in na sterke tegenstand van het door de CDU geleide ministerie van Economische Zaken.

Onderaanneming ondermijnt productienormen

“Het probleem is dat de geïndustrialiseerde landen hun productie uitbesteden, dat wil zeggen naar ontwikkelingslanden verplaatsen, waardoor de productienormen van onze welvarende samenlevingen worden ondermijnd”, aldus Gerd Müller, minister van Economische Samenwerking en Ontwikkeling van Duitsland. Hij zei dat dit in strijd is met de algemeen aanvaarde sociale en milieunormen in Duitsland. “Wij accepteren en versterken de uitbuiting van andere mensen en de natuur in ontwikkelingslanden,” zegt hij.

Deze strikte taakverdeling bestaat al tientallen jaren. In Duitsland zijn veel politieke inspanningen geleverd om hierin verandering te brengen. Sommige in ontwikkelde landen gevestigde bedrijven hebben ook getracht ervoor te zorgen dat fundamentele arbeids-, milieu- en sociale normen worden nageleefd tijdens het productieproces in het buitenland. Deze maatregelen zijn echter niet voldoende gebleken.

Uitsluiting van ondernemingen van aanbestedingsprocedures

Verwacht wordt dat de nieuwe wet verandering in deze situatie zal brengen. Met de aanneming van deze wet kunnen bedrijven van openbare aanbestedingen worden uitgesloten in geval van overtredingen. Deskundigen wijzen ook op de bredere implicaties op een ogenblik dat dwangarbeid van Oeigoeren een probleem is in China.

Meer dan 60 bedrijven hebben hun steun voor het wetsvoorstel uitgesproken, waaronder koffiebranderij Tchibo, levensmiddelenproducenten Rewe en Nestlé en chocoladefabrikant Alfred Ritter. Andere “pro-business” verenigingen waren tegen de voorstellen. Volgens hen staan de bedrijven al onder aanzienlijke druk als gevolg van de pandemie van het coronavirus. De vereniging voor buitenlandse handel BGA, bijvoorbeeld, bekritiseert dat “de invoering van een due diligence-wet ons aan de rand van de afgrond zou brengen en het herstel van de economie verder zou vertragen”.

Let op: de wet moet nog door het Duitse parlement goedgekeurd worden in de loop van dit najaar

This post is also available in: Nederlands

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*