Duitse Brouwer Veltins stelt vertrouwen in terugneembaar glas en installeert twee nieuwe lijnen voor afvullen flessen

De Duitse brouwerij C. & A. Veltins behoort tot de technologisch meest geavanceerde particuliere brouwerijen in Europa. Om ervoor te zorgen dat dit zo blijft, heeft de leiding van het bedrijf een gestage stroom investeringen in hun brouwerij gefaciliceerd. Vandaag is men bezig met de installatie van twee nieuwe retourglaslijnen.

Sinds 2020 is er heel wat veranderd op het terrein van de C. & A. Veltins brouwerij in Grevenstein. Momenteel wordt er gebouwd aan een bedrijfspand met zes verdiepingen. Er worden onder meer twee afvullijnen geïnstalleerd en sinds begin maart is de verhuizing van de machines al in volle gang. Met kranen worden de eerste Krones-machines (met een gewicht van enkele tonnen) voor de nieuwe afvullijn voor retourglas naar niveau 5 gehesen, op een hoogte van 15 meter. Deze afvullijn is berekend op 50.000 flessen per uur en zal in het najaar van 2023 worden gevolgd door de installatie van een tweede lijn die tot 80.000 glazen flessen per uur kan produceren.


De tweede lijn is bedoeld ter vervanging van een bestaande lijn, maar de eerste is nodig om de flexibiliteit te verhogen omdat de brouwerij de laatste jaren een meer gediversifieerd gamma producten aanbiedt en er bij de detailhandel steeds meer vraag is naar de bieren Veltins, Grevensteiner en Pülleken – tegen de huidige trend op de biermarkt in. “Vooral in de lente- en zomermaanden, het hoogseizoen voor bier, hebben we meer speelruimte nodig bij de afvulcapaciteiten om flexibeler te kunnen inspelen op de eisen van de markt. De nieuwe lijnen zullen een merkbaar positief effect hebben op onze activiteiten,” zegt Peter Peschmann, Technisch Directeur bij Brauerei C. & A. Veltins.


Recordbrekende prestaties van flessenspoeler en inpakker


Het is de bedoeling dat de eerste flessen vrij snel van de lijn komen, medio 2022. De lijn met een capaciteit van 50.000 flessen per uur verwerkt het volledige flessenassortiment van de brouwerij, met een focus op Steinie-flessen. Ze omvat een LinaFlex pasteur voor de gemengde dranken op basis van bier en machines die identiek zijn aan die van de tweede lijn die in het najaar van 2023 zal worden geleverd.
Er is echter één bijzonderheid: om de hoge snelheid van 80.000 flessen per uur te bereiken, is de tweede lijn uitgerust met een dubbele machineopstelling, d.w.z. twee vullers, etiketteerders en verpakkers, die elk minimaal 40.000 flessen per uur kunnen verwerken. De Lavatec D5 flessenspoelmachine is de enige in deze lijn die tot 96.000 glazen flessen per uur in één machine kan verwerken. Het is daarmee een van de grootste in zijn soort die ooit door Krones is gebouwd.
Andere machines van recordformaat zijn die voor het uitpakken van de lege flessen en het verpakken van de gevulde flessen: De Linapac II die in de 50.000 flessen per uur lijn is geïnstalleerd, bijvoorbeeld, is ook een van de grootste in de portfolio van Krones.

… en vele andere technologische hoogstandjes

Ook de andere machines bevatten heel wat technologische hoogstandjes, zoals de Linatronic AI die deep learning-technologie gebruikt om de gereinigde leeggoed te inspecteren. Deze machine detecteert niet alleen voorgeprogrammeerde fouttypes zoals afgebroken glasscherven, maar dankzij kunstmatige intelligentie is ze ook in staat om tijdens haar operationele levensduur nieuwe types te leren, wat resulteert in een aanzienlijk verbeterde inspectiekwaliteit. Bovendien worden objecten zoals waterdruppels betrouwbaar als zodanig gedetecteerd, waardoor het aantal foutief afgekeurde flessen met ongeveer 50 procent wordt verminderd.
De drie afvullers kunnen ook bogen op een innovatie: Ze behoren tot de eerste machines met een nieuw type vulklep, waarmee de fles direct met CO2 kan worden gespoeld via de sonde van de vulklep. Hierdoor wordt het CO2-verbruik aanzienlijk verminderd.
Ook het visualisatiesysteem van de machines is een primeur: Beide lijnen behoren tot de eerste in de Krones-wereld die volledig zullen zijn uitgerust met Connected HMI. Deze nieuwe generatie blinkt uit door zijn ultramoderne gebruikersinterface in hygiënisch design en maakt een maximale netwerkverbinding tussen machines en hogere IT-systemen mogelijk.

Klaar voor de toekomst

De levering van de eerste machines markeerde het begin van de installatie van de “binneninrichting” van het nieuwe gebouw. De productielijn met een capaciteit van 50.000 flessen per uur moet de productiecapaciteit van de brouwerij in Grevenstein in de tweede helft van dit jaar opvoeren, de tweede lijn volgt in 2023. Net op tijd voor het volgende hoogtepunt van de traditiegetrouwe C. & A. Veltins-brouwerij – haar 200e verjaardag in 2024. “We hebben de talrijke concurrenten en de ingediende voorstellen lang en grondig bekeken en vervolgens besloten om voor het aantrekkelijke totaalconcept van Krones te kiezen. Nu kijken we uit naar het werken met de nieuwe lijnen, die ons klaar zullen maken voor de toekomst”, aldus Peter Peschmann.

Foto: Wikimedia commons & Brauerei C. & A.Veltins

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*