
De biologische industrie heeft de groei uit de coronaperiode niet kunnen vasthouden. Volgens de BÖLW, de Duitse koepelorganisatie voor biologische voeding en landbouw, is de verkoop van biologische producten op de totale markt in 2022 licht gedaald, hoewel er veel nieuwe klanten zijn bijgekomen.
Tot de recente tegenslagen in de biologische industrie behoren de financiële problemen van bekende bedrijven als Superbiomarkt, Reformhaus Bacher en Basic, en de dubbelcijferige omzetverliezen bij gespecialiseerde biologische retailers. Uit de onlangs gepubliceerde cijfers van de BÖLW voor de biologische markt blijkt echter dat de totale biologische verkoop in 2022 15,3 miljard euro bedroeg, wat 3,5% minder is dan in het voorgaande jaar, maar ruim 25% meer dan in 2019 vóór de pandemie. De BÖLW meldt dat ondanks de heropening van restaurants en kantines, waar doorgaans geen biologische producten worden aangeboden, de biologische industrie erin is geslaagd de klanten te behouden die zij tijdens de pandemie heeft gewonnen.
Retailers zijn dragende kracht van de groei
De drijvende kracht achter de groei van de sector was de levensmiddelendetailhandel, waarvan de omzet met 3,2% steeg tot 10,2 miljard euro. Vooral discounters trokken klanten aan met een breder assortiment biologische producten, ondanks prijsverhogingen. De verkoop en de prijzen van biologische producten in gewone supermarkten bleven daarentegen grotendeels stabiel. De BÖLW stelt vast dat consumenten binnen een assortiment steeds vaker kiezen voor goedkopere instapproducten, waaronder biologische. Vooral goedkopere huismerken gingen er sterk op vooruit, terwijl de verkoop van biologische merkproducten in alle verkoopkanalen daalde.
Natuurwinkels gingen sterk achteruit
De biologische detailhandel leed een aanzienlijk verlies: 20% van het totale marktaandeel werd gegenereerd door 2.200 gespecialiseerde biologische winkels. Hun omzet in 2021 bedroeg 3,83 miljard euro, een daling van 12,3% ten opzichte van het voorgaande jaar, maar nog steeds 2% meer dan in 2019. Andere verkooppunten, zoals boerderijwinkels, online retailers (inclusief bezorgdiensten), boerenmarkten, bakkerijen, slagers en natuurvoedingswinkels, kenden een omzetdaling van 18% ten opzichte van 2021 en genereerden een marktaandeel van 13% van €1,97 miljard. De BÖLW voorspelt de daling na de stijging van de vraag naar lokaal geproduceerde producten in de voorgaande twee jaar.
Plantaardige melk en vleesvervangers blijven goed verkopen
Ook de biologische levensmiddelenindustrie kreeg te maken met een prijsstijging als gevolg van de inflatie, zij het in mindere mate dan de conventionele levensmiddelen. Volgens de AMI-consumentenprijsindex steeg de prijs van verse biologische producten met 6,6%, terwijl conventionele producten met 12,1% stegen. De best verkochte biologische producten waren opnieuw plantaardige melk en vleesvervangers, met een stijging van 4% in de verkoop van biologische plantaardige dranken, met name havermelk. Ook de verkoop van biologische vleesvervangers steeg met 4%.
Bio-landbouw in Duitsland is sterk gegroeid
Ongeveer één op de zeven landbouwbedrijven in Duitsland is nu biologisch, en 3,7% meer land wordt gebruikt voor biologische landbouw. De grootste toename (3,8%) deed zich voor bij het areaal dat werd omgeschakeld om te voldoen aan de normen van de biologische verenigingen. Naturland, een landbouwvereniging, meldde een toename van het areaal met 7,6%. In 2022 werden 194 nieuwe biologische bedrijven opgericht, een toename van 4,3%. Volgens de BÖLW hebben de gevolgen van het conflict in Oekraïne aangetoond dat de biologische landbouw minder afhankelijk is van kunstmest en daardoor veerkrachtiger.
Geef als eerste een reactie