Duitse Aldi, Lidl en Co. lanceren nieuw vleesetiket – met een systeemfout

De handel lanceert een nieuw vleesetiket om de consument te informeren over de manier waarop dieren worden gehouden. Alle grote supermarkten doen mee, maar het ministerie van Voedselvoorziening is niet geamuseerd. De kritiek erop is vernietigend.

Vanaf 1 april vindt de consument op een paar vleesverpakkingen een bedrukte, vrij kleurrijke rechthoek met informatie over de “vorm van veehouderij” .

Hieronder volgt een cijfercode van 1 tot 4 en een trefwoord: “stable attitude”, staat dan bijvoorbeeld daar of ook “stable attitude plus”. Misschien ook “buitenklimaat” of “premium”. Alles duidelijk?

Uiteraard niet. Het federale ministerie van Voedselvoorziening werd – vanwege de vele vragen – gevraagd om duidelijk te maken waar het nieuwe vleesetiket over gaat.

Duitse levensmiddelenhandel

Het is een initiatief van de Duitse detailhandel. Alle grote namen in de industrie zijn erbij betrokken: Rewe en Edeka, Lidl en de Aldis, Kaufland, Penny en Netto – samen minstens 85 procent van de industrie.

Op die manier wordt eindelijk een uniforme identificatie over de wijze van veehouderij naar voor gebracht. Dit zou moeten tegemoet komen aan de behoefte van de consument naar herkenbaarheid en overzicht. Dit is alvast wat de pleitbezorgers claimen.

Belangrijke punten die niet uniform geregeld zijn


Het ministerie van Voedselvoorziening heeft daar een duidelijk andere visie over. Berlijn uitte kritiek dat inhoudelijk, maar ook vernietigend is voor het initiatief. Op de vraag of de consument zich op de etikettering kan oriënteren, staat beknopt: “Eigen controles op de markering vinden niet plaats”. De classificatie zou “op papier” plaatsvinden.

Daarna volgden nog heel wat opmerkingen over de indeling en mogelijke misleidingen. Wordt beslist vervolgd!

Vertaald met www.DeepL.com/Translator

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*