Drie voedseltrends van de toekomst: snacks, gezond en duurzaam

De Food At Work Ecotrophelia Awards daagde 15 studententeams uit om een innovatief en duurzaam voedselproduct te ontwikkelen dat in de toekomst in supermarkten zou kunnen worden verkocht. De innovaties van de deelnemende teams benadrukten drie voedseltrends voor de toekomst: een voorkeur voor gezonde snacks voor onderweg, een focus op producten die goed zijn voor de gezondheid, vaak op basis van fruit en groenten, en de wens om voedselverspilling tegen te gaan door restproducten uit de voedingsindustrie te hergebruiken.

Het winnende team, van de Université Catholique de Louvain, creëerde Apéronia, een smakelijk aperitiefduo bestaande uit een dip van aroniabessen en crackers die de gezondheid van hart en bloedvaten bevorderen. Andere winnende teams waren PROspice, van de Thomas More University, die een duurzame en met eiwitten verrijkte kruidenmix creëerde, en CRNCH van de UGent, die een met eiwitten verrijkte crunchy topping maakte. De 15 deelnemende studententeams richtten zich vaak op evenwichtige snacks die snel en gemakkelijk konden worden gegeten.

3500 banen per dag

Elk jaar ontvangen VDAB en Forem gemiddeld 20.000 vacatures rechtstreeks van voedingsbedrijven, of ongeveer 100 nieuwe aanbiedingen per dag. “De starheid van de arbeidsmarkt blijft een structurele uitdaging voor onze bedrijven. Als sector willen we jongeren het gevoel geven dat ze in de voedingsindustrie kunnen bijdragen aan het voedsel van morgen.” De Food At Work Ecotrophelia awards zijn een van de manieren om dit te bereiken”, aldus Anthony Botelberge, voorzitter van Fevia.

TRENDS

De eerste opvallende trend is dat jongeren steeds vaker kiezen voor evenwichtige snacks die gemakkelijk en snel onderweg kunnen worden gegeten.

De tweede trend, niet alleen onder jongeren maar ook in de voedingsindustrie, is een focus op gezonde producten, vaak op basis van groenten en fruit.

Ten slotte willen jongeren voedselverspilling tegengaan door bijproducten uit de voedingsindustrie te hergebruiken. Denk aan oud brood, afgedankte groenten of honingraatresten.

In het algemeen bieden de Food At Work Ecotrophelia Awards een platform voor jongeren om hun innovatie en creativiteit op het gebied van duurzame voedselproductie te laten zien, en om bij te dragen aan de voedselindustrie van de toekomst.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*