Douwe Egberts krijgt wellicht weer beursnotering

De Utrechtse koffiebrander Douwe Egberts krijgt wellicht weer een beursnotering. Peter Harf, de topman van het Duitse conglomeraat JAB, zegt in Lebensmittel Zeitung dat hij ernaar streeft om de groep bedrijven waaronder DE valt in de komende twee tot drie jaar naar de beurs te brengen.

Het gaat om het concern Acorn, gevestigd naast het centraal station in Amsterdam. Tot dat concern behoort ook Douwe Egberts, dat in 2013 door JAB van de beurs werd gehaald en nu Jacobs Douwe Egberts heet, met de hoofdzetel ook in Amsterdam. Onder Acorn vallen verder andere bekende levensmiddelenbedrijven en -merken in Europa en Noord-Amerika, zoals Schweppes, 7 Up, Dr Pepper, Keurig en Green Mountain.

Amsterdamse beurs

Douwe Egberts was decennialang eigendom van het Amerikaanse concern Sara Lee, voordat het in juni 2012 als D.E. Master Blenders 1753 een notering kreeg aan de Amsterdamse effectenbeurs. Ruim een jaar later, in het najaar van 2013, kwam Douwe Egberts geheel in handen van JAB.

De overname van Douwe Egberts was slechts de aftrap

Daarnaast zegt Harf dat hij los van Acorn over een paar jaar ook een voor andere groep bedrijven een beursnotering wil aanvragen. Dit is Pret Panera, met merken als Panera, Einstein Brothers, Caribou en Espresso House. Dit zijn koffie-, brood- en bagelketens.

Miljardenbelangen

JAB Holding in Luxemburg bezit, zo blijkt uit het halfjaarbericht van 2018, ongeveer 60% van de aandelen in Acorn Holdings. JAB’s partner in dit concern is het Amerikaanse levensmiddelenbedrijf Mondelēz International, de vroegere eigenaar van het Duits-Zwitserse Jacobs Suchard. Halverwege 2018 had het aandelenpakket van JAB in Acorn een waarde van bijna €10 mrd.

De JAB-methode: opkopen, consolideren en naar de beurs brengen

JAB staat voor Johann Adam Benckiser. Het bedrijf is een houdstermaatschappij van de ondernemersfamilie Reimann, een van de welvarendste families van Duitsland. Volgens Handelsblatt is Harf een vertrouweling van de Reimanns.

Bron: fd.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*