Diksmuidse pannenkoekenfabriek Lipcas bouwt nieuwe fabriek met efficiënte productielijnen

Nog geen zes maanden na de verwoestende brand in het bedrijf schrijft Lipcas, dat gespecialiseerd is in de pannenkoeken en poffertjes, opnieuw geschiedenis. Op het nieuwe industrieterrein, aan de kruising van de Wingenesteenweg en de Ambachtstraat, tussen Zwevezele en Wingene, bouwt Lipcas een innovatieve nieuwe fabriek.

Op 1 juni 2022 brak er brand uit bij de Poffertjeslijn van de Lipcasfabriek. Het vuur verspreidde zich snel. Zelfs de pannenkoekenafdeling bleef niet gespaard. Het bedrijf bestaat al meer dan zestig jaar. “Het familiebedrijf was de laatste jaren sterk gegroeid. Nog voor de brand voegde zich al investeerders van buitenaf in het bedrijf. Mensen met financiële middelen, maar vooral met veel kennis. “Ondanks de brand bleven ook zij geloven in het Lipcas-verhaal”, vertelt Heroen Bruggeman, die door de investeerders werd ingehuurd als extern adviseur om de familie te ondersteunen.

Oude site of nieuw terrein?

R.Casteleyn

Oorspronkelijk had het bedrijf overwogen alles opnieuw op te bouwen op de plaats waar het 25 jaar lang had gestaan. “Lipcas kreeg de kans om in het nieuwe bedrijventerrein een bedrijfspand te bouwen. We zagen dat wel zitten en ontwikkelden nieuwe plannen”, zegt Ruben Casteleyn, mede-directeur van Lipcas. Op de hoek van de Ambachtstraat en de Wingenesteenweg, precies tussen Zwevezele en Wingene, wordt binnenkort de eerste steen gelegd voor een nieuwe, moderne bakkerij.

Kansen

“Het bedrijf kon deze kans niet voorbij laten gaan. De lay-out van de site is perfect voor een dergelijk bedrijf. En we blijven in dezelfde regio”, aldus Heroen. “Inmiddels is de verkoop van de huidige locatie aan de Raveschootsveldestraat bijna rond. De bouw van de nieuwe, innovatieve pannenkoekenfabriek is gepland voor minder dan een jaar. Maar een nieuw pand brengt sowieso verandering met zich mee. Terwijl we in onze oude fabriek vijf lijnen voor pannenkoeken en één voor poffertjes hadden, hebben we binnenkort nog maar één lijn voor pannenkoeken en één voor poffertjes. Maar die lijnen zullen ze innovatief zijn dat we nog sneller, efficiënter, met een hogere kwaliteit en hygiënischer kunnen werken. In de toekomst zullen we ook koeltunnels hebben om onze producten in te vriezen. Vooral voor de export is dit een grote meerwaarde”, aldus Heroen.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*